Blodtryck - Blodtrycksmätare & TENS-apparater som förbättrar hälsan

Vad är blodtryck?

Blodtrycket är det tryck som uppstår i artärerna när blodet pumpas från hjärtat ut i kroppen och tillbaka till hjärtat. Blodtrycket är som högst just när hjärtat drar ihop och tömmer sig. Det kallas övertrycket, eller det systoliska blodtrycket. När hjärtat slappnar av mellan sammandragningarna sjunker blodtrycket till en lägre nivå som kallas undertrycket, det diastoliska blodtrycket.

Förr i tiden mättes blodtryck genom en kvicksilverpelare (liknande en termometer) uppdelad i millimeter. Idag används inte kvicksilverpelaren längre, men benämningen millimeter kvicksilver, mmHg, är fortfarande den enhet som blodtrycket mäts i. Blodtrycket är högre när du är fysiskt aktiv eller blir upprörd och det är lägre när du vilar och slappnar av.

I Sverige har 25 procent av befolkningen för högt blocktryck. Med åldern stiger blodtrycket och 50 procent av alla som är över 60 år har för högt blodtryck. Har du väl fått högt blodtryck är tillståndet oftast livslångt och kan obehandlat vara mycket farligt för din hälsa.

Vad är högt blodtryck

Vad är högt blodtryck?

Högt blodtryck försvårar hjärtats pumparbete och kan vara allvarligt om du inte får det behandlat. Det räknas till en av Sveriges folksjukdomarna och nästan hälften av alla i åldersgruppen 65–85 år har högt blodtryck. Högt blodtryck är en riskfaktor för hjärt-kärlsjukdom.

Hur mäter man blodtrycket?

Omkring 1,8 miljoner svenskar beräknas ha högt blodtryck, uppskattningsvis är hälften av de drabbade ovetande om sitt tillstånd. Högt blodtryck har sällan symtom och det enda sättet att veta är att mäta. Det går att mäta blodtrycket på företagshälsan, vårdcentralen eller hemma med samma tillförlitlighet. Med en blodtrycksmätare är det enkelt att mäta och ta kontroll över hälsan.

Omron hjälper dig förbättra din hjärthälsa

Hjärtat är viktigt för att hålla dig vid liv, men din livsstil påverkar också din hjärthälsa. Några faktorer som förbättrar din hälsa avsevärt är att sluta röka, motionera mera och minska midjemåttet. Ät mycket grönsaker, baljväxter, nötter, frön, fet fisk, oliv- och rapsolja och fullkorn och dra ner på saltet, för att förhindra högt blodtryck. Se även till att sova mycket och stressa mindre. Dessutom bör du kolla dina blodfetter och ditt blodtryck regelbundet.

Återförsäljare av Omron blodtrycksmätare

ICA-Apotek-Hjartat-Logotyp_-orksbq69afkxbqn1no1tonmw6kv2eextj1ed5vb7y8 (1)

Apoteket Hjärtat

Kronans apotek

Kronans Apotek