Blodtryck - Blodtrycksmätare & TENS-apparater som förbättrar hälsan

Vad är blodtryck?

Blodtrycket är det tryck som uppstår i artärerna när blodet drivs från hjärtat ut i kroppen och tillbaka till hjärtat. Blodtrycket är som högst just när hjärtat drar ihop och tömmer sig. Det kallas övertrycket, eller det systoliska blodtrycket. När hjärtat vilar mellan sammandragningarna sjunker blodtrycket till en lägre nivå som kallas undertrycket, det diastoliska blodtrycket.

Förr i tiden mättes blodtryck genom en kvicksilverpelare (liknande en termometer) uppdelad i millimeter. Idag används inte kvicksilverpelaren längre, men benämningen, mmHg, är fortfarande den enhet som blodtrycket mäts i. Blodtrycket är högre när man är fysiskt aktiv eller till exempel blir upprörd och det är lägre när man slappnar av och vilar.

I Sverige har 25 % av befolkningen för högt blocktryck. Med åldern stiger blodtrycket och 50 % av dem som är över 60 år har för högt blodtryck. Har man väl fått högt blodtryck är tillståndet oftast livslångt.

Vad är högt blodtryck

Vad är högt blodtryck?

Högt blodtryck försvårar hjärtats pumparbete och kan vara allvarligt om du inte får det behandlat. Det räknas till en av folksjukdomarna och i Sverige har nästan hälften av alla i åldersgruppen 65–85 år högt blodtryck. Högt blodtryck är en riskfaktor för hjärt-kärlsjukdom.

Hur mäter man blodtrycket?

Omkring 1,8 miljoner svenskar beräknas ha högt blodtryck. Av dem får var tredje behandling, till exempel hjälp att ändra levnadsvanor och läkemedel som sänker blodtrycket. För att veta vilken läkemedelsdos som behövs behöver man mäta sitt blodtryck regelbundet.

Omron hjälper dig förbättra din hjärthälsa

Hjärtat är viktigt för att hålla dig vid liv, men din livsstil påverkar också din hjärthälsa. Några faktorer som förbättrar din hälsa avsevärt är att sluta röka, motionera mera och minska midjemåttet. Ät mycket grönsaker, baljväxter, nötter, frön, fet fisk, oliv- och rapsolja och fullkorn och dra ner på saltet, för att förhindra högt blodtryck. Se även till att sova mycket och stressa mindre. Dessutom bör du kolla dina blodfetter och ditt blodtryck regelbundet.

Återförsäljare av Omron blodtrycksmätare

ICA-Apotek-Hjartat-Logotyp_-orksbq69afkxbqn1no1tonmw6kv2eextj1ed5vb7y8 (1)

Apoteket Hjärtat

Kronans apotek

Kronans Apotek