Vad är blodtryck? | Omron Sverige - för ditt hjärta och hälsa

Vad är blodtryck?

Blodtryck är det tryck som uppstår i artärerna när blodet pumpas från hjärtat ut i kroppen. Trycket är som högst just när hjärtat drar ihop och töms, det kallas övertrycket eller det systoliska blodtrycket. När hjärtat slappnar av mellan sammandragningarna sjunker blodtrycket till en lägre nivå som kallas undertrycket, det diastoliska blodtrycket. Vid en mätning skriv det som 120/80 eller 120 över 80, där den första siffran är övertrycket och den andra undertrycket.

Att mäta blodtryck

Förr i tiden mättes blodtrycket med hjälp av en kvicksilverpelare. Det var en apparat som liknar en barometer eller termometer, graderad i millimeter. Därför anges blodtrycket i enheten millimeter kvicksilver, mmHg. Men idag används inte kvicksilverpelare, i stället används avancerade digitala  blodtrycksmätare. Men framför allt har kunskapen kring blodtryckets betydelse för hälsan ökat.

Högt blodtryck

I Sverige har 25 procent av befolkningen högt blocktryck. Så kallad hypertoni. Dessvärre stiger blodtrycket med åldern och 50 procent av alla över 60 år beräknas ha högt blodtryck. Faktum är att har du fått högt blodtryck är tillståndet oftast livslångt och kan obehandlat vara mycket farligt för din hälsa. Bland sjukdomarna du kan få finns stroke och demens.

Vad är högt blodtryck?

Högt blodtryck försvårar hjärtats pumparbete. Och obehandlat är det skadligt för din hälsa. Det räknas till en av Sveriges folksjukdomarna och nästan hälften av alla i åldersgruppen 65–85 år har högt blodtryck. Dessutom är det en riskfaktor för hjärt-kärlsjukdom.

Hur mäter du blodtrycket?

Omkring 1,8 miljoner svenskar beräknas ha högt blodtryck och uppskattningsvis är hälften av de drabbade ovetande om sitt tillstånd. Men högt blodtryck ger sällan symtom. Så det enda sättet att veta är att mäta. Du kan mäta blodtrycket på företagshälsan, vårdcentralen eller hemma säkert. Och med en validerad blodtrycksmätare är det enkelt att mäta och ta kontroll över hälsan.

Omron hjälper dig förbättra din hjärthälsa

Ditt hjärta håller dig vid liv, men din livsstil påverkar din hjärthälsa. Saker du kan göra för att förbättrar din hälsa är att sluta röka, motionera mera och minska midjemåttet. Så ät mycket grönsaker, baljväxter, nötter, frön, fet fisk, oliv- och rapsolja och fullkorn och dra ner på saltet. Det är alla bra exempel på sätt att förhindra högt blodtryck. Dessutom är det bra att sova mycket och stressa mindre. Vidare bör du kolla dina blodfetter och ditt blodtryck regelbundet. Läs mer om vad du kan göra på vår blogg: Har du koll? Mät hemma eller på vårdcentralen, det spelar ingen roll, det viktiga är att du börjar mäta och att du tar ansvar för din hälsa. Vill du veta mer om din hälsa kan du använda en av våra analysvågar, även kallad smart våg, för att ta reda på din vikt, BMI och fettmängd.

Återförsäljare av Omron blodtrycksmätare

Apotek Hjärtat

Apotek Hjärtat

Kronans apotek

Kronans Apotek

apotea

Apotea.se