Att välja blodtrycksmätare | Hitta mätare som passar dig | Omron Sverige

Det ska vara enkelt att välja blodtrycksmätare

Omkring 1,9 miljoner svenskar beräknas ha högt blodtryck, av dem får var tredje behandling, till exempel hjälp att ändra levnadsvanor och läkemedel som sänker blodtrycket. Resten vet kanske inte om att de har högt blodtryck då det sällan ger symtom. Enda sättet att veta är att mäta. För de som får behandling gäller det att behandlingen har effekt. Säkerställ korrekt läkemedelsdos med regelbundna mätningar. För allt detta behövs en pålitlig blodtrycksmätare. Men det kan kännas svårt att välja rätt blodtrycksmätare.

Att mäta hemma är enkelt och pålitligt

En av fördelarna med att mäta blodtrycket hemma är att du alltid mäter under samma förutsättningar, i hemmets lugna miljö. Du slipper stress och kan mäta när det passar dig. Mäter du hemma är det lättare att se en trend i hur blodtrycket förändras över tid. Det vill säga om det är stabilt eller om det rör sig uppåt. Sådana iakttagelser över en längre tid gör det lättare för din läkare att ställa en bra diagnos och är en viktig del i en förebyggande behandling av hypertoni.

Att välja en blodtrycksmätare som passar dig

Alla Omrons blodtrycksmätare är kliniskt validerade och vissa modeller används inom sjukvården. Har du diabetes eller är gravid bör du välja en blodtrycksmätare som är kliniskt validerade för just detta. Det är också viktigt att manschetten passar. Intelli Wrap-manschetten passar de flesta men kontrollera att den passar innan du köper. Mät omkretsen på din överarm, jämför i vår tabell så du kan välja en blodtrycksmätare med manschett som passar.

Klara fördelar att mäta blodtrycket hemma

När du mäter blodtrycket vid ett läkarbesök är det oftast något högre än när du mäter själv hemma. Detta fenomen kallas vitrockshypertoni och är ett av skälen till att sjukvården lägger allt större fokus på hemmamätning. Samtidigt blir det möjligt att mäta kontinuerligt under en längre tid utan strulet och kostnaden att åka till vårdcentralen titt som tätt. Mätvärden tagna under en längre tid under liknande förhållanden ger en bättre bild av blodtrycket än mätvärden från ett enstaka besök hos läkare eller sköterska.

Jämförelsetabell som hjälper dig välja blodtrycksmätare

Att mäta blodtrycket är inte svårt, men det är viktigt att du gör det på rätt sätt så att du får ett korrekt resultat. Vilka funktioner behöver du? Samla värden i en app? Varna för förmaksflimmer? Större eller mindre manschett? Välj en blodtrycksmätare som har de funktioner som du behöver.

Evolv

M7 Intelli IT AFIB

 M6 Comfort AFIB

M4 Intelli IT 

M3 Comfort

M2+


M2

Kliniskt godkänd och validerad för:

Gravida

Gravida och diabetiker

Gravida och diabetiker

Gravida och diabetiker

Ja

Ja

Ja

IntelliSense teknologi, (personligt anpassad uppblåsning av manschett)

Manschett- storlek

Intelli Wrap Cuff 22-42 cm

Intelli Wrap Cuff 22-42 cm

Intelli Wrap Cuff 22-42 cm

Intelli Wrap Cuff 22-42 cm

Intelli Wrap Cuff 22-42 cm

Easy Cuff

M/L 22-42 cm

Easy Cuff 

M 22-32 cm

Guidesymbol för manschett-applicering

Omron Connect mobil app


Intelli Wrap- manschett (med 360° noggrannhet)

Indikator för högt blodtryck

i app

Indikerar vid oregelbundna hjärtslag

Medelvärde av 3 mätningar inom 10 min

i app

Genomsnitts-värde, vecko-vis morgon-/ kvällsmätnin-gar

i app

AFIB-Förmaksflim-mer

Morgon-medelvärde

i app

Användare

1 användare

 2 användare + gästläge

2 användare
+ gästläge

 2 användare + gästläge

 2 användare + gästläge

1 användare

 1 användare

Minne / användare

100 mätningar

100 mätningar

100 mätningar

60 mätningar

60 mätningar

30 mätningar

30 mätningar

Valfria tillbehör

Strömadapter

Strömadapter

Strömadapter

Strömadapter

Manschett:

S 17-22 cm,

M 22-32 cm

Manschett:
S 17-22 cm,
L 32-42 cm

Vad är skillnaden mellan våra manschetter?

Till våra blodtrycksmätare finns det olika manschetter. Varje manschett har sin funktion och sin fördel. Det går inte att byta manschett mellan olika enheter utan varje manschett är anpassad till sina modeller. Se i tabellen vilka manschetter som passar till vilka blodtrycksmätare.

Namn

Beskrivning

Storlek (omkrets)

Passar till

IntelliWrap

Enkel och säker manschett som mäter blodtrycket i vilken positions som helst runt armen..

Överarm 22 till 42 cm. *

M3 Comfort, M4 Intelli IT, M6 comfort, M7 Intelli IT

Manschett M2 EasyCuff

En pålitlig manschett som inte är förböjd men som är kliniskt validerad och ger pålitliga mätvärden.

Överarm 22 till 42 cm. **

M2,

M2+,

Complete

Omron M2 manchett

En pålitlig manschett som inte är förböjd men som är kliniskt validerad och ger pålitliga mätvärden.

Small: 17 till 22 cm. **

Medium: 22 till 32 cm. *

Large: 32 till 42 cm. **

M2

Omron Manschett Comfort

Manschetten är förböjd och formar sig bekvämt efter armen vilket gör den lätt att använda


Överarm 22 till 42 cm.

Fungerar bara med M6 Comfort tillverkad före 2014.

Omron Evolv

En allt-i-ett blodtrycksmätare utan sladdar och slangar.

Överarm 22 till 42 cm.

Integrerad mätare och manschett.


* Ingår vid köp av en Omron blodtrycksmätare.
** Finns att köpa som tillval.

Skapa en rutin för bästa mätning

Undrar du över vilken arm du ska mäta på? Om du ska sitta eller ligga ner? Det finns en del att tänka på men det viktiga är att skapa en rutin och mäta på samma sätt varje gång. Läs mer i vår artikel Hur mäter jag bäst blodtrycket hemma?

”Kliniskt validerad” betyder att en produkt har utvärderats av en oberoende organisation. Där den testats mot och uppfyllt de stränga krav som anges av många internationella organisationer som; British Hypertension Society (BHS), European Society for Hypertension (ESH) och International Protocol (IP), bara för att nämna några. En enhet som är \”kliniskt testad\” har inte testats eller utvärderats mot en uppsättning definierade kriterier, det betyder helt enkelt att enheten bara har använts av personal på någon typ av klinik.

För att regelbundet kunna kontrollera blodtrycket och därmed tidigt upptäcka förändringar. Dessutom får 10-15% av alla patienter högre blodtryck vid mätning på en mottagning istället för hemma, den så kallade ”vita-rock-effekten”. I sådana fall ger mätning i hemmiljö en mer rättvis bild av blodtrycket.

Vi rekommenderar överarmsmätare då de är enklare att hantera. Vidare så är det vanligast att vården använder överarmsmätare och därför är det enklare att jämföra sina olika mätresultat.

Kort och gott: Ja. Mät omkretsen på din överarm så att du vet att manschetten passar. Om manschetten är för stor eller för liten kommer du inte kunna mäta ditt blodtryck på ett bra och pålitligt sätt.

Om det inte finns en manschett som passar (M2 har flera storlekar att välja på) så kan en handledsmätare vara ett alternativ. Kontakta oss om du har frågor eller funderingar kring val av blodtrycksmätare.

IntelliSense teknologi är Omrons patenterade uppblåsningsteknologi. Enkelt beskrivet blåser den upp försiktigt och mäter under uppblåsningen så ett snabbt, bekvämt och pålitligt mätvärde. Manschetten kommer fortfarande att \”klämma åt\” överarmen men inte hårdare än nödvändigt.

Afib står för Atrial fibrillation och det heter förmaksflimmer på svenska. Det är viktigt att kunna mäta Afib om du är i riskgrupp för eller misstänker att du har förmaksflimmer (ibland kallas det för hjärtflimmer). Du kan läsa mer om det på vår sida Vad är förmaksflimmer?


Vad är högt blodtryck

Vad är högt blodtryck?

Högt blodtryck försvårar hjärtats pumparbete och kan vara allvarligt om du inte får det behandlat. Det räknas till en av folksjukdomarna och i Sverige har nästan hälften av alla i åldersgruppen 65–85 år högt blodtryck. Högt blodtryck är en riskfaktor för hjärt-kärlsjukdom.


VAD ÄR NORMALT BLODTRYCK?

RELATERADE PRODUKTER

 • Omron gör det enkelt att mäta blodtrycket hemma

  Omron hjälper dig ta ansvar för din hälsa och genom att ta kontroll över ditt blodtryck. Högt blodtryck är den enskilt största riskfaktorn för både hjärtinfarkt och stroke. Högt blodtryck har sällan symtom så att mäta är enda sättet att veta. Genom att välja en blodtrycksmätare som passar dig tar du ett viktigt steg mot en bättre hälsa. Mät hemma på en tid som passar dig utan stress eller störande moment.

  Återförsäljare av Omron blodtrycksmätare

  Kuranta

  Kuranta


  SE SORTIMENT

  Apotek Hjärtat


  SE SORTIMENT

  Apoteket

  Apoteket


  SE SORTIMENT

  Kronans apotek

  Kronans Apotek


  SE SORTIMENT

  apotea

  Apotea.se


  SE SORTIMENT