Varför varierar blodtrycket så mycket? | Omron Sverige

Varför varierar blodtrycket så mycket?

Får du olika mätvärden när du mäter blodtrycket? Ett värde på vårdcentralen och ett annat hemma? Skiljer det till och med mycket mellan två mätningar samma morgon? Visst är det förvirrande när blodtrycket varierar men du kan vara lugn, det är helt normalt.

Blodtrycket kan variera upp till 30 mmHg

Blodtrycket är inte ett och samma hela tiden. Det svänger upp och ner under dagen, det påverkas till exempel om du är stressad. Det är också helt naturligt att det systoliska övertrycket varierar med 5 till 30 mmHg från en sekund till en annan. Detta gäller både de som har ett normalt blodtryck och de som har högt blodtryck.

Olika blodtryck under dagen

Det är helt naturligt att blodtrycket varierar under dagen. Om du på morgonen mäter 130/80, vid lunch har du kanske 145/90 och på kvällen 135/85 mmHg. Ditt blodtryck påverkas av hur aktiv du är, hur mycket stress du upplever. Till det så påverkas blodtrycket av temperaturen och om du är kissnödig. Läs gärna mer om 11 saker som påverkar ditt blodtryck.

 

varierande blodtryck

Blodtrycket varierar under dagen beroende på vad du gör.

Inte samma blodtryck på vårdcentralen

Att det blir ett högre blodtryck på vårdcentralen än hemma är så vanligt att det fått ett namn: vitrockshypertoni. Det betyder att många har ett lite högre blodtryck när de mäter på vårdcentralen eller på sjukhuset. Ofta är övertrycket hemma 10 mmHg lägre än på sjukhuset. Det kan bero på stress och nervositet. Åt andra hållet har vissa personer något som kallas maskerad hypertoni. Det vill säga att de har lägre blodtryck på sjukhuset än när de mäter hemma, men det är inte så vanligt.

Mät hemma för ett bra värde

Genom att mäta hemma vid samma tidpunkt och under liknande förhållanden får du ett värde du kan lita på. Mät alltid på samma arm, sittande, och efter att du vilat i minst 30 minuter. Ett bra sätt är att skaffa sig en rutin. Passar lördag morgon före frukost?

Eftersom det systoliska blodtrycket kan svänga upp till 30 mmHg så är det bra att mäta tre gånger i rad och sedan räkna ut medelvärdet. De flesta moderna blodtrycksmätare räknar ut medelvärdet åt dig.

Alla blodtrycksmätare från OMRON är kliniskt validerade och räknar ut medelvärdet på tre mätningar – så att du kan lita på mätvärdet du får.

Det är normalt att det systoliska trycket varierar med mellan 5 och 30 mmHg mellan två på varandra följande mätningar.

En del människor upplever vårdcentraler och sjukhus som stressande miljöer och får då ett något högre blodtryck, upp till 10 mmHg högre än hemma. Det kallas vitrockshypertoni.

Nej. Oftast är det helt ofarligt att naturligt att ditt blodtryck varierar mellan mätningarna. Men är du orolig så ska du kontakta din vårdcentral.

Bäst är om du mäter blodtrycket tre gånger inom tio minuter och sedan räknar ut medelvärdet. De flesta moderna blodtrycksmätare gör den uträkningen åt dig. Detta medelvärde är det du skriver upp.

Mat, stress, träning och livet påverkar blodtrycket. Bäst är om du alltid mäter blodtrycket på morgonen.

OMRON hjälper dig förstå ditt blodtryck

Med en blodtrycksmätare från OMRON har du tillgång till samma teknologi med hög precision som läkare använder. Dina mätningar hemma kan hjälpa din läkare att ställa bra diagnosen då du kan mäta blodtrycket hemma regelbundet under en lång period. Med våra blodtrycksmätare får du ett medelvärde av tre på varandra följande mätningar – allt för en så pålitlig blodtrycksmätning som möjligt.

Återförsäljare av Omron blodtrycksmätare

Apotek Hjärtat

Apotek Hjärtat

Kronans apotek

Kronans Apotek