Förstå analysvågen och lev ett sundare liv - Omron Sverige

Kroppssammansättning förklarad

Smarta vågar har blivit populära. Vågar som mäter på flera sätt och ger dig data om din kropp. Mätvärden som visceralfettmängd kan vara svår att förstå och tolka. Men att du lär dig tolka datan är ett första steg mot att ta kontroll över din hälsa och börja leva ett hälsosammare liv. Med denna lilla guide  vill vi hjälpa dig förstå och tolka alla de mätvärden som kan komma från en analysvåg, inte bara de från Omron.

Mät rätt varje gång du stiger upp på vågen

Det är väldigt enkelt att väga och mäta sig på en Omron-våg. I princip är det bara att kliva upp på den och vänta i 4 sekunder. Vissa modeller startas med en lätt beröring av foten, andra kliver du bara upp på. Tänk på att du måste vara barfota på en analysvåg annars kan den inte göra sin mätning.

Väg dig vid samma tidpunkt varje gång och försök hitta en rutin. Kanske är tisdagar före frukost perfekt för dig, eller så är det den första varje månad strax före läggdags. Hitta det som passar dig och var konsekvent. Vänta alltid två timmar efter en måltid och väg dig inte direkt efter ett bad, bastu eller träningspass. Om du druckit alkohol eller mycket vatten bör du vänta i två timmar innan du väger dig. Med Omron Connect-appen kan få påminnelse med ett larm om att det är dags att mäta och väga igen.

Hur mäter Omron Viva din kroppssammansättning?

För att analysvågen ska kunna avgöra din kroppssammansättning använder den sig av elektrisk impedans, en så kallad impendansmätning. Med en svag elektrisk spänning, som inte påverkar din kropp och som du inte kommer känna, läser vågen av din vävnadssammansättning. Tillsammans med data från mätningen och din längd, vikt, ålder, kön kan vågen göra ett antal beräkningar om din kroppssamansättning.

Vad är BMI?

BMI är ett mått på förhållandet mellan längd och vikt. Värdet ska ses som en tumregel för att kategorisera om en person är underviktig, normalvikt, övervikt, eller sjukligt fet. BMI ger ett enkelt numeriskt mått på en persons kroppssammansättning, vilket hjälper vårdpersonal att objektivt diskutera viktproblem med sina patienter.

BMI tabell

Formeln för BMI togs fram av en belgisk astronom på 1840-talet och kallades då för ”social fysik”. Social fysik var då ett sätt att mäta välmående hos en befolkningsgrupp och ett verktyg för att bättre fördela resurser. Idag används BMI för att på ett enkelt sätt klassificera vuxna personer med en genomsnittlig kroppssammansättning. BMI är alltså inte tillämpligt på barn och unga eller personer som tränar mycket.

Två sorters fett, visceralt och underhudsfett

Kroppsfett brukar delas in i två olika kategorier baserat på var i kroppen det finns. Underhudsfett är det fett som ligger mellan huden och musklerna. Det viscerala fettet ligger runt organen inne i kroppen. Underhudsfettet är det som är enklast att se, det samlar sig på hela kroppen och är ytligt, till exempel som ölmage och tjocka lår. Det viscerala fettet syns inte lika tydligt då det ligger djupare inne i kroppen runt organen. Båda sorternas fett är associerade med hälsorisker.

 

En person som upplevs som normalviktig kan ha mycket visceralt fett och en person som upplevs som tjock kan ha lite visceralt fett. Visceralt fett anses vara farligare och länkas till sjukdomar som diabetes och höga halter av blodfetter vilket kan leda till fettproppar i blodkärlen. Underhudsfett ökar belastningen på kroppen och hjärtat med alla problem det innebär.
Omron analysvåg mäter ditt kroppsfett i procent av din totala vikt och anger visceralt fett på en skala 1 till 30. Tolka ditt värde med hjälp av tabellen.

Tolka resultatet av viceral fett nivå - Analysvåg

Vad är skelettmuskulatur?

Skelettmuskulatur kan låta konstigt men läkare delar faktiskt in muskulatur i tre kategorier. Muskler i inre organ, till exempel kring blodkärl och tarmar, kallad glatt muskulatur. Den muskulaturen kan du inte styra med viljan. Hjärtmuskeln är en egen kategori. Den tredje kategorin, skelettmuskulaturen, är de muskler som är fästa vid ben som används för att röra på kroppen. Skelettmuskulaturen kan ökas genom träning och aktivitet. När mängden skelettmuskulaturen ökar kan kroppen bränna energi, vilket minskar risken för att det du äter ska lagras som fett. Vilket gör det lättare för dig att leva ett aktivt och hälsosamt liv. Därför är det intressant att vet hur mycket skelettmuskulatur du har. 
Analysvågar anger mängden skelettmuskulatur i ett procentvärde av din totala kroppsvikt. Vad som anses vara en normal mängd skelettmuskulatur beror på ålder och kön. Se tabellen nedan för att tolka ditt värde.

 

Vad är vilande ämnesomsättning?

Visar din analysvåg vilande metabolism, ibland kallad vilometabolism eller vilande ämnesomsättning? Det är en beräkning av hur många kalorier du behöver äta för att din kropp ska fungera. Alltså ett minimivärde. Så om du tränar och är aktiv ökar ditt kaloribehov. Men att äta nyttigt och varierat med ett öga på portionsstorleken är viktigare än att bara räkna kalorier.

Livsmedelsverkets tabell för kaloriintag är baserad på kön, ålder och aktivitetsnivå och är en generell rekommendation. Analysvågens resultat är individuellt och beräknat för dig med när du har en låg aktivitetsnivå. Med mer aktivitet kommer du behöva mer energi och kalorier.

Med pålitliga data kan du fatta rätt beslut för din hälsa

Omrons produkter för hälsa och egenvård hjälper dig att ta kontroll över ditt välmående och fatta beslut som är bra för dig i längden. Att äta rätt, vara aktiv och att hålla uppsikt över din hälsa är grunden för ett hälsosamt liv där sjukdomar och besvär kan upptäckas tidigt och då ofta behandlas lättare. Våra analysvågar, termometrar och blodtrycksmätare knyts samman i appen Omron Connect och blir ett hälsoekosystem där du har koll. Din hälsa är ditt ansvar.

Vad är en analysvåg?

En analysvåg är en våg som inte bara väger vikt. Det är en våg som väger och mäter kroppen på flera sätt än bara vikt. Denna typ av våg kallas till exempel BMI-våg, hälsovåg, fettvåg, smart våg, analysvåg, diagnostikvåg, kroppsvåg och kroppssammansättningsvåg.

Omron hjälper dig ta ansvar för din hälsa

Vikten är viktig men inte det viktigaste. Varje människa är unik i sin kroppssammansättning och vikten varierar. Kroppssammansättning berättar hur din kropp är uppbyggd. Hur mycket som är fett och muskler ger tillsammans med BMI en tydligare bild av din hälsa. Med en analysvåg från Omron tar du kontrollen över din hälsa och i Omron Connect-appen kan du följa din hälsa genom livet.

Återförsäljare av vågar från Omron

Apotek Hjärtat

Apotek Hjärtat

Kronans apotek

Kronans Apotek

apotea

Apotea.se