Kroppsammansättning - Fakta om vikt & kroppstemperatur | Omron

Lär känna din kropp med personvåg och febertermometer

Vågen är nog det vanligaste instrumentet för att mäta koppen och hälsan i svenska hem, tätt följd av febertermometern. Även om det är bra att mäta vikt och ta tempen när du känner dig krasslig så ger det inte en helhetsbild. Feber och att tappa snabbt i vikt är tecken på att du inte mår bra. Men hur mycket du väger och din kroppstemperatur behöver ses i ett samband. För att få en helhetsbild över din hälsa och för att ta hälsosamma beslut behövs lite mer information och systematiska mätningar med hjälp av en pålitlig personvåg och febertermometer.

Vikten och BMI är inte hela sanningen

Att du väger dig och räknar ut ditt BMI, kroppsvikten i förhållande till längden, är en bra start för att få ett utgångsvärde för en hälsoplan. Men BMI säger ingenting om hur din kropp är sammansatt. Hur mycket är muskler, skelett och hur mycket är fett? Hur mycket av fettet är underhudsfett och hur mycket är visceralt fett – det fett som ligger runt organen? För att veta det behöver du en kroppssammansättningsvåg, även kallad analysvåg eller smart våg.

Personvågen ger dig ett kvitto på dina framsteg

Tränar du för att öka i muskelmassa eller äter du nyttigare för att minska mängden kroppsfett? Oavsett varför du mäter din kropp kan en analysvåg ge dig ett kvitto på att du gör rätt. Vidare kan en analysvåg hjälpa dig med information om till exempel just ditt kaloribehov och visa vilket fett du faktiskt minskar. Det är tämligen klarlagt att det viscerala fettet inne i buken är värre för hälsan än det mer synliga underhudsfettet – kalaskulan.

Kolla inte om du har feber, mät din kroppstemperatur

Det är helt naturligt att du mäter din kroppstemperatur för att kolla om du har feber när du känner dig sjuk. Men enstaka mätningar vid avvikande tillfällen ger inte en bra bild. Att bara mäta när du mår dåligt är att bara mäta avvikelser. Vilken är din normala kroppstemperatur?

Det finns flera orsaker till att din kroppstemperatur varierar

Din kroppstemperatur varierar under dagen och beror på en rad faktorer. Tiden på dygnet, du har alltid lite högre temperatur på eftermiddag än på morgonen. Fysisk ansträngning höjer kroppstemperaturen, det gör även stress och ångest. Kvinnors kroppstemperatur påverkas även av ägglossningen. Och så finns så klart en högre kroppstemperatur som beror på olika sjukdomar. Tänk på att många smärtstillande tabletter sänker kroppstemperaturen tillfälligt.

Vad är då egentligen feber?

En kroppstemperatur är över 37,5 grader anses vara feber. Om temperaturen överstiger 39 grader så bör du kontakta en läkare direkt. Denna definition är det läkare och sjukvården utgår ifrån. Men det är helt naturligt att alla människor inte har exakt samma kroppstemperatur och mellan 36 och 37,8 grader anses vara normalt. Var ligger du? Genom att mäta din kroppstemperatur när du är frisk och kry får du veta var i intervallet du ligger.

Skaffa dig en hälsoprofil men en personvåg och febertermomenter

På samma sätt som du tar hand om bilen med årlig service, servicehandbok och besiktigar bör du ta hand om din kropp. Mät regelbundet din kroppssammansättning, kroppstemperatur och blodtryck. Skapa en hälsoprofil eller skriv i en hälsodagbok så att du vet hur du mår och hur dina värden förändras över tid. Det kan hjälpa dig att upptäcka förändringar innan de orsakar skada. Här på vår hemsida kan du läsa om hur du bäst mäter blodtryckkroppssammansättning och kroppstemperatur.

Ta hand om dig, din hälsa är ditt ansvar.

Vad är en analysvåg?

En analysvåg är en våg som inte bara väger vikt. Det är en våg som väger och mäter kroppen på flera sätt än bara vikt. Denna typ av våg kallas till exempel BMI-våg, hälsovåg, fettvåg, smart våg, analysvåg, diagnostikvåg, kroppsvåg och kroppssammansättningsvåg.

Mät kroppstemperaturen med rätt termometer

Det finns flera typer av termometrar för febermätning att välja bland. Munnen, örat, baken och pannan. Hur brukar du ta tempen? Varje sätt att mäta har sin egen termometer men hur fungerar de och hur pålitliga är de?

Omron hjälper dig ta ansvar för din hälsa

Vikten är viktig men inte det viktigaste. Varje människa är unik i sin kroppssammansättning och vikten varierar. Kroppssammansättning berättar hur din kropp är uppbyggd. Hur mycket som är fett och muskler ger tillsammans med BMI en tydligare bild av din hälsa. Med en personvåg och febertermometer från Omron tar du kontrollen över din hälsa och i Omron Connect-appen kan du följa din hälsa genom livet.

Återförsäljare av personvåg och febertermometer från Omron

Apotek Hjärtat

Apotek Hjärtat

Kronans apotek

Kronans Apotek

apotea

Apotea.se