Hur fungerar TENS? - Omron Sverige, för ett hälsosammare liv

Elektronisk smärtbehandling med TENS

Frihet från smärta är mer än bara ett fysiskt tillstånd. Ständigt smärta i muskler och leder är både mentalt och känslomässigt dränerande. Elektronisk smärtbehandling med Omron TENS erbjuder ett läkemedelsfritt sätt att uppleva livet utan smärta. Men hur fungerar TENS?

Så här fungerar TENS

När du känner nervsmärta skickas en signal från den skadade nerven till hjärnan. Elektrisk smärtbehandling med Omron TENS fungerar genom att svaga elektriska impulser tillförs på huden vid det område där man har ont. Dessa elektriska impulser blockerar smärtan från att nå hjärnan och smärtan upphör direkt. Utöver det ökar impulserna produktionen av kroppens naturliga smärtstillande medel, endorfiner.

Elektronisk smärtbehandling med Omron TENS förbättrar blodcirkulationen då de elektriska impulserna gör så att musklerna drar ihop sig och slappnar av. Detta hjälper i sin tur till att lindra såväl smärta som kramp.

Vad står TENS för?

TENS är en förkortning av transkutan elektrisk nervstimulering och är en typ av smärtbehandling som använts av sjukvårdspersonal och fysioterapeuter i flera år. Samtidigt är TENS en kliniskt bevisad* metod för smärtlindring vid måttlig smärta i muskulatur/skelett.

* M. Johnson, M. Martinson (2007). Efficacy of electrical nerve stimulation for chronic musculoskeletal pain: A meta-analysis of randomized controlled trials. Pain 130, 157-165.

Smärtlindring med ett knapptryck

Var femte vuxen svensk lider av smärta. Så här kan du lindra smärtan, helt utan biverkningar, med Omron E3 Intense.

Läs alltid bruksanvisningen och säkerhetsinformationen innan du börjar använda TENS.

Smärta är ett vanligt problem

Uppskattningsvis lider var femte vuxen svensk av långvarig smärta. I var tredje hem finns det minst en person med värk som kräver behandling. Värken sitter oftast i ryggen eller nacken. Och stillasittande är den vanligaste orsaken. Att ständigt ha ont påverkar allt i det vardagliga livet, från att lyfta och bära, till att röra sig och köra bil. Ihållande smärta är dränerande och påverkar livets alla delar.

Det finns hjälp mot smärtan

Det finns olika hjälpmedel som minska och lindra din smärta utöver medicin. Värme och kyla är populära huskurer och massage hjälper till att lindra stela och ömma muskler. TENS är ett vetenskapligt beprövat komplement till medicin. Du behandlar trötthet i musklerna, värk, artros och spänningshuvudvärk på ett säkert sätt. 

Så sker smärtlindring med TENS

Smärtlindringen sker med direkt påverkan. Med svaga elektriska impulser blockerar TENS smärtsignalen redan i muskeln där du har ont. Därför når signalen aldrig hjärnan och du upplever ingen smärta. Men de elektriska impulserna stimulerar också kroppens egen smärtlindringsfunktion – Endorfiner.

Behandla utan biverkningar

TENS är testad i flera medicinska studier. Från att behandla muskel och ledvärk till mensvärk och endometrios. Vidare hjälper behandlingen mot stelhet och neuropatisk smärta. En annan stor fördel med TENS är att den är helt fri från biverkningar och är säker att använda hemma för alla som inte har pacemaker eller andra elektroniska implantat.

Läs alltid bruksanvisningen och säkerhetsinformationen innan du påbörjar en behandling.

Hur använder man tens?

Hur använder man TENS?

Elektronisk smärtbehandling med Omron TENS erbjuder ett läkemedelsfritt sätt att uppleva livet, helt utan smärta. Elektroder placeras på huden där du har ont som är kopplade till en E3 Intense-apparat. Apparaten ger ut impulser och dessa impulser blockerar helt eller delvis smärtan.

TENS använder svaga elektriska impulser för att blockera smärtsignalerna från att nå hjärnan. Behandlingen stimulerar också kroppen att producera endorfiner, kroppens eget smärtstillande hormon.

Rätt använd är TENS ofarligt. Tänk på att inte använda TENS om du har pacemaker. Placera inte elektroderna över hjärtat, i nacken eller på huvudet. Läs alltid instruktionen noga innan du använder TENS.

Det beror på din smärta. Börja svagt och öka tills smärtan försvinner. Det ska inte göra ont under en behandling.

Personer med pacemaker eller som har epilepsi ska inte använda TENS. Läs alltid instruktionsboken noga innan du använder en TENS.

Läkemedelsfri och kliniskt validerad smärtbehandling

Omron TENS-apparater använder sig av TENS-teknik och erbjuder en smärtbehandling helt utan läkemedel. Vården använder TENS för att behandla smärta. TENS är kliniskt testad och godkänd. Transkutan elektrisk nervstimulering innebär att svaga elektriska impulser tillförs på huden vid det område du har ont. Dessa elektriska impulser blockerar ut dina smärtimpulser, vilket stoppar smärtsignalen från att nå hjärnan och smärtan upphör direkt.

Återförsäljare av Omron TENS

Apotek Hjärtat

Kronans apotek

Kronans Apotek

apotea

Apotea.se