Hur fungerar TENS? - Omron Sverige, för ett hälsosammare liv

Elektronisk smärtbehandling med TENS

Frihet från smärta är mer än bara ett fysiskt tillstånd. Att ständigt ha ont i muskler och leder är både mentalt och känslomässigt dränerande. Elektronisk smärtbehandling med Omron TENS erbjuder ett läkemedelsfritt sätt att uppleva livet utan smärta. Men hur fungerar TENS?

Så här fungerar TENS

När du känner nervsmärta skickas en signal från den skadade nerven till hjärnan. Elektrisk smärtbehandling med Omron TENS fungerar genom att svaga elektriska impulser tillförs på huden vid det område där man har ont. Dessa elektriska impulser blockerar smärtan från att nå hjärnan och smärtan upphör direkt. Utöver det ökar impulserna produktionen av kroppens naturliga smärtstillande medel, endorfiner.

Elektronisk smärtbehandling med Omron TENS förbättrar blodcirkulationen då de elektriska impulserna gör så att musklerna drar ihop sig och slappnar av. Detta hjälper i sin tur till att lindra såväl smärta som kramp.

Vad står TENS för?

TENS står för transkutan elektrisk nervstimulering och är en typ av smärtbehandling som använts av sjukvårdspersonal och fysioterapeuter i flera år. Samtidigt är TENS en kliniskt bevisad* metod för smärtlindring vid måttlig smärta i muskulatur/skelett.

* M. Johnson, M. Martinson (2007). Efficacy of electrical nerve stimulation for chronic musculoskeletal pain: A meta-analysis of randomized controlled trials. Pain 130, 157-165.

Smärtlindring med ett knapptryck

Var femte vuxen svensk lider av smärta. Så här kan du lindra smärtan, helt utan biverkningar, med Omron E3 Intense.

Läs alltid bruksanvisningen och säkerhetsinformationen innan du börjar använda TENS.

Smärta är ett vanligt problem

Uppskattningsvis lider var femte vuxen svensk av långvarig smärta. Samtidigt finns det i var tredje hem minst en person med värk som kräver behandling. Värken sitter oftast i rygg eller nacke, och den vanligaste orsaken till värken uppges vara stillasittande. Att ständigt ha ont påverkar allt i det vardagliga livet, från att lyfta och bära, till att röra sig och köra bil. Även den sociala tillvaron påverkas då ihållande smärta är dränerande.

Det finns hjälp mot smärtan

Det finns olika hjälpmedel som minska och lindra din smärta utöver medicin. Värme och kyla är populära huskurer och massage hjälper till att lindra stela och ömma muskler. TENS är ett vetenskapligt beprövat komplement till medicin. Du behandlar stress, trötthet, muskelvärk, artros och spänningshuvudvärk på ett säkert sätt. 

Så sker smärtlindring med TENS

Smärtlindringen sker med direkt påverkan. Det innebär att muskel- och nervsmärta lindras genom direkt stimulering. Med svaga elektriska impulser blockerar TENS smärtsignalen redan i nerven där du har ont. Så signalen når aldrig hjärnan och du upplever ingen smärta. Men de elektriska impulserna stimulerar också kroppens egen smärtlindringsfunktion – Endorfiner.

Behandla utan biverkningar

TENS har testats i flera medicinska studier, allt från att behandla muskel och ledvärk till mensvärk och endometrios. Vidare hjälper behandlingen mot stelhet och neuropatisk smärta. En annan stor fördel med TENS är att den är helt fri från biverkningar och är säker att använda hemma för alla som inte har pacemaker eller andra elektroniska implantat.

Läs alltid bruksanvisningen och säkerhetsinformationen innan du påbörjar en behandling.

Hur använder man tens?

Hur använder man TENS?

Elektronisk smärtbehandling med Omron TENS erbjuder ett läkemedelsfritt sätt att uppleva livet, helt utan smärta. Elektroder placeras på huden där du har ont som är kopplade till en E3 Intense-apparat. Apparaten ger ut impulser och dessa impulser blockerar helt eller delvis smärtan.

Läkemedelsfri, kliniskt validerad smärtbehandling

Omron TENS-apparater använder sig av TENS-teknik och erbjuder en smärtbehandling helt utan läkemedel. TENS är en kliniskt bevisad metod för smärtlindring som sedan länge har använts inom vården. Transkutan elektrisk nervstimulering innebär att svaga elektriska impulser tillförs på huden vid det område du har ont. Dessa elektriska impulser blockerar ut dina smärtimpulser, vilket stoppar smärtsignalen från att nå hjärnan och smärtan upphör direkt.

Återförsäljare av Omron TENS

Apoteket Hjärtat

Kronans apotek

Kronans Apotek