Feber hos vuxna - Omron Sverige för ett hälsosamt liv

Förstå kroppstemperatur och feber för vuxna

Vi människor är varmblodiga varelser vilket betyder att vi själva skapar vår kroppsvärme. Det går åt en massa energi att hålla kroppstemperaturen och vi tar på oss varma kläder för att inte frysa. Men vad händer när kroppstemperaturen stiger hos vuxna och vi får feber, och vad kan det bero på?

Normal kroppstemperatur

Kroppstemperaturen varierar från person till person och beror bland annat på tiden på dygnet och omgivningens temperatur. En temp mellan 36,0 och 37,8 grader Celsius anses som normal av läkare och forskare. Kroppstemperaturen kan vara under 36 grader och så länge personen inte har några symtom på nedkylning, hypotermi, anses det helt normalt.

Vad är feber hos vuxna?

Feber är kroppens sätt att försvara sig mot infektioner. Definitionen på feber är när din kroppstemperatur är högre än vad den normalt är. För läkare räknas temperaturer på 38 grader och högre som feber, även om du själv kan känna dig sjuk och hängig vid en lägre kroppstemperatur. När du får feber kan du känna dig svag och lite yr. Du fryser och känner dig nedstämd och trött när temperaturen stiger och svettas när febern går ner igen.

Det är vanligt med feber i samband med en virusinfektion, som en förkylning eller influensa. Feber kan även bero på bakteriellinfektion i kroppen, men kan ha andra orsaker som matförgiftning. Feber hos vuxna kommer sällan ensamt utan oftast tillsammans med andra symtom som huvudvärk, trötthet eller illamående. Så var uppmärksam på hur du mår i övrigt så att du kan lista ut vad febern beror på.
Kontakta din vårdcentral om du har feber i mer än fyra dygn, feber trots antibiotikabehandling eller om du varit på resa i ett tropiskt område.

illustration kroppstemperaturer

Kroppen har olika temperaturzoner, så beroende på var du mäter kan du förvänta dig lite olika resultat. Rektal mätning är den historiskt mest pålitliga och har använts flitigt inom forskning och sjukvård.

Så mäter du feber på ett bra sätt

Om du vill mäta din temperatur för att se om du har feber är det bra att ha en rutin, till exempel som att mäta på morgonen. Du bör vila i 30 minuter innan du mäter. Mest tillförlitligt resultat får du om du mäter i ändtarmen men det går också bra att mäta i munnen, örat eller i pannan. Följ noga instruktionerna till den febertermometer som du använder.

Ta hand om dig när du har feber

Har du feber utan några andra allvarliga symtom så är det viktigt att du dricker mycket och vilar, har du andra symtom kan de behöva uppmärksamhet. Lyssna på kroppen, har du till exempel inte någon aptit behöver du inte tvinga i dig mat. Om du har allvarliga symtom ska du kontakta en läkare. Du ska aldrig träna eller anstränga dig när du har feber. Den vanligaste orsaken till feber är en virusinfektion och om du anstränger dig kan virusinfektionen spridas till hjärtmuskeln och leda till hjärtmuskelinflammation, så kallad myokardit. Bättre att krypa upp i soffan med en kopp te tills febern gått över.

Håll koll på din kroppstemperatur

Få mäter sin temp när de mår bra så få vuxna har koll på sin feber. Med tanke på att vi alla har vår egen temperatur kan det vara intressant att veta vad just ditt eget normalläge är. Skaffa dig en hälsodagbok där du noterar saker som vikt, BMI, magomfång och temperatur. Det är ett bra sätt att håll koll på din hälsa.

Läs mer om de olika typerna av febertermometrar och hur de används här.

Källa: 1177

Efter förlossningen är livmodern extra känslig och mottaglig för bakterier. Då finns det en ökad risk för infektion. Infektion i livmodern är en av de vanligaste orsakerna till att få feber efter en förlossning. Med rätt behandling brukar patienten känna sig bättre redan efter några dagar.

Hur vanligt det är med feber efter vaccination beror på vilket vaccin du fått. Läs bipacksedeln för det vaccin du är nyfiken på. Där står det hur vanligt olika biverkningar är. Fråga på vårdcentralen om du är orolig eller om febern håller i sig.

Kontakta din vårdcentral eller jourmottagning så snart det går om du har feber, huvudvärk och är tröttare än vanligt efter ett fästingbett. Kontakta din vårdcentral om du får en rodnad och en ljusröd ring runt fästingbettet.

Under den första trimestern (de tre första månaderna) av graviditeten är det viktigt att hålla koll på kroppstemperaturen och direkt kontakta din vårdgivare om du får feber.

Håll koll på tempen

Använd en av våra termometrar med hög precision för att mäta din kroppstemperatur.

Omron hjälper dig hålla koll på din hälsa

Tack vare prisvärd och innovativ digital teknik har du nu tillgång till samma termometrar, blodtrycksmätare och medicinsk utrustning som läkare använder. Faktum är att dina mätningar av kroppstemperatur och feber kan hjälpa en läkare att ställa diagnosen då du, till skillnad från dem, kan göra upprepade mätningar hemma både när du är frisk och när du mår dåligt. Ta kontroll över din hälsa och börja mäta hur du mår med pålitliga termometrar från Omron.

Återförsäljare av febertermometrar från Omron

Apotek Hjärtat

Apotek Hjärtat

Kronans apotek

Kronans Apotek