Hur använder man TENS? - Omron Sverige för ett hälsosammare liv

Så här använder du en Omron TENS apparat

Smärtbehandling med en Omron TENS apparat erbjuder ett läkemedelsfritt sätt att leva livet utan smärta. Men hur fungerar det? Elektroder placeras på huden där du har ont. Dessa elektroder är kopplade till en TENS apparat. Apparaten ger ut svaga elektriska impulser vilka helt eller delvis blockerar smärtan. Dessutom aktiverar en TENS-apparat kroppens eget smärtstillande medel – endorfiner.

Så här använder du en TENS apparat

  • Fäst elektroderna så nära området där det gör ont men minst 2,5 cm isär. Sätt dem på var sida om där du har ont. Testa om det är över/under eller på var sida av det ömmande området som ger bäst smärtlindring. Huden får inte vara skadad där du fäster elektroderna.
  • Koppla in sladdarna i din TENS apparat och starta den med på-knappen.
  • Välj sedan program och intensitetsnivån. Se instruktionen för just din TENS apparat. Omron Intens E3 har en M-knapp och en tydlig display som visar var på kroppen som behandlingen är tänkt att användas.
  • Börja med  en behandling på15 minuter. Alla Omron TENS apparater har 15 minuters-behandlingar förprogrammerade. Om smärtan har avtagit eller upphört helt räcker 15 minuter. Men behöver du ytterligare behandling trycker du bara på startknappen igen och programmet upprepas.
  • Det gör inte ont att få behandling med TENS apparat. Men du kan känna av muskelryckningar under behandlingen och du kan också känna att det pirrar i huden under elektroderna. Men du ska in känna obehag eller smärta. Om det sticker i huden eller rycker för mycket i musklerna ska du minska styrkan.

Läs alltid bruksanvisningen och säkerhetsinformationen innan du börjar använda din TENS apparat.

Exempel på användningsområden för en TENS apparat

Behandla smärta snabbt och effektivt med en Omron TENS apparat. Du kan förenkla din behandling med ett av de förinställda programmen för specifika kroppsdelar. Utöver de specifika programmen har Omron Intense E3 inställningar för “klappa”, “knåda” och “gnida” eller lågfrekvent, mellanfrekvent eller högfrekvent behandling. Testa dig fram till vad som ger dig bäst smärtlindring.

Så här lindrar du smärta i överarm med Omron Tens

Så här lindrar du smärta i nacken med en Omron Tens apparat

Så här lindrar du smärta i ländrygg med Omron Tens

Så här lindrar du ömma knän med Omron E3 Intense

Så här lindrar du smärta i vaden med Omron Tens

Så här lindrar du smärta mellan skulderbladen med Omron Tens

Så här lindrar du smärta i axeln med Omron E3 Intense

Så här lindrar du ryggont med en Omron Tens apparat

Så här lindrar du smärta i armbågen med Omron Tens

Så här lindrar du smärta i överarm med Omron Tens

Så här lindrar du smärta i nacken med Omron Tens

Så här lindrar du smärta i ländrygg med Omron Tens

Så här lindrar du ömma knän med Omron Tens

Så här lindrar du smärta i vaden med Omron Tens

Så här lindrar du smärta mellan skulderbladen med Omron Tens

Så här lindrar du smärta i axeln med Omron Tens

Så här lindrar du ryggont med Omron Tens

Så här lindrar du smärta i armbågen med Omron Tens

Elektroderna är en förbrukningsvara och kommer med tiden att behöva bytas ut. Men du kan testa att försiktigt skölja av elektroderna med ljummet vatten och låt dem lufttorka så återkommer ofta fästförmågan.

Ja, alla friska ungdomar och vuxna som inte har elektroniska implantat som pacemaker kan använda TENS, men läs alltid manualen och säkerhetsföreskrifterna innan du börjar.

Nej, det är inte lämpligt att sova med TENS. Dels är det sladdar du kan trassla in dig i och dels så är ett behandlingsprogram bara 15 minuter.

Nej, du ska inte använda TENS om du har pacemaker eller annat elektroniskt implantat då det kan störas av TENS.

Fäst elektroderna (padsen) kring det område där du har ont. Prova över/under och vid sidan om för att hitta den behandling som fungerar bäst för dig.

Hur fungerar Tens?

Hur fungerar TENS?

Tens är en typ av smärtlindring som kan användas både om du får ont plötsligt och om du har haft ont länge. Behandlingen dämpar smärta tillfälligt, men själva orsaken till besvären påverkas inte. Smärtlindringen kan räcka upp till några timmar efter avslutad behandling.

Omron TENS apparat - den enkla vägen till smärtlindring

En TENS apparat från Omron erbjuder flera intensitetsnivåer så att du kan välja exakt vilken styrka på behandling du behöver. Via menyn navigerar du enkelt mellan de olika programmen och intensitetsnivåerna. Sedan är det bara att påbörja behandlingen genom att trycka på start.
Omron TENS botar inte din smärta eller den ursprungliga orsaken till smärtan, men den ger tillfällig lindring eller minskning av smärtan så att du kan få ett aktivare och rörligare liv.

Återförsäljare av Omron TENS

Apotek Hjärtat

Kronans apotek

Kronans Apotek

apotea

Apotea.se