Högt blodtryck | Vad är normalt blodtryck | Omron Sverige

Högt blodtryck

Blodtrycket är det tryck som uppstår i blodkärlen när blodet drivs från hjärtat ut i kroppen och senare tillbaka till hjärtat. Högt blodtryck försvårar hjärtats pumparbete och kan vara allvarligt om du inte får det behandlat. Risken för framför allt hjärt-kärlsjukdomar ökar om du har högt blodtryck.

De allra flesta människor vet inte om att de har för högt blodtryck eftersom det ofta inte ger några symtom. Det är därför viktigt att regelbundet låta kontrollera sitt blodtryck.

Symtomen på högt blodtryck är vanligtvis lindriga och det är inte förrän man verkligen har fått det höga blodtrycket konstaterat och lyckats sänka det som man kan sätta fingret på varför man varit så trött eller lidit av huvudvärk.

Det är först vid riktigt högt blodtryck som man kan få tydligare symtom, till exempel kraftig trötthet, illamående svår huvudvärk och andnöd. Tillståndet kallas malign hypertoni och är ett livshotande tillstånd som är mycket ovanligt.

Blodtrycket varierar

Blodtrycket varierar under dygnet av både fysiska och psykiska orsaker. Det är högre när man är fysiskt aktiv och musklerna behöver mer blod, eller i stressituationer då hjärtat pumpar hastigare. Blodtrycket är lägre när man slappnar av och vilar och i regel lägst på natten när man sover. Blodtrycket kan dessutom variera med årstiden. På sommaren och i varma klimat är det lägre.

Vad är normalt blodtryck?

Ett normalt blodtryck ligger mellan 120-130 mmHg i Systoliskt tryck och ett Diastoliskt tryck på 80-85 mmHg.

tabell normalt blodtryck

Blodtrycksvärden i mmHg för vuxna, 18 år eller äldre, enligt WHO.

Hur mäter man blodtrycket?

Hur mäter man blodtrycket?

Omkring 1,8 miljoner svenskar beräknas ha högt blodtryck. Av dem får var tredje behandling, till exempel hjälp att ändra levnadsvanor och läkemedel som sänker blodtrycket. För att veta vilken läkemedelsdos som behövs behöver man mäta sitt blodtryck regelbundet.

Omron hjälper dig hålla koll på blodtrycket

Tack vare vår prisvärda digitala teknik har du nu tillgång till samma blodtrycksmätare med hög precision som läkare använder. Faktum är att dina resultat kan hjälpa en läkare att ställa diagnosen då du, till skillnad från dem, kan göra upprepade mätningar hemma under en lång period. Forskning visar till och med att människor som mäter sitt eget blodtryck är mer benägna att få sin hypertoni under kontroll. Och din läkare kan justera din medicin beroende på de uppgifter du tillhandahåller så att de alltid är anpassade för dina nuvarande behov.

Återförsäljare av Omron blodtrycksmätare

ICA Apotek Hjartat Logotyp_

Apoteket Hjärtat

Kronans apotek

Kronans Apotek