Mörk choklad ingår i många huskurer. Chokladen tillskrivs goda egenskaper som bland annat förbättrad matsmältning, bättre hy och så sägs den hjälpa mot högt blodtryck. Men finns det någon sanning i just mörk choklad och högt blodtryck eller är det bara för bra för att vara sant?
En tysk studie om hur mörk choklad påverkar högt blodtryck
Det finns redan studier på att äta kakao och mörk choklad i stora mängder under en kort tid sänker blodtrycket, men att äta stora mängder choklad under lång tid är inte hälsosamt. Men ingen hade gjort en studie på hur en liten mängd mörk choklad, under lång tid, påverkar högt blodtryck.
Tyska forskare i staden Duisburg ville ta reda på effekterna av mörk choklad på högt blodtryck och samlade 44 frivilliga i åldrarna 55 till 75 år. Alla hade ett något förhöjt blodtryck (mellan 130/85 och 139/89 mm Hg) eller mild hypertoni (mellan 140/90 och 160/100 mm Hg) men i övrigt friska. Ingen av deltagarna åt blodtryckssänkande medicin.
Deltagarna fick under 18 veckor äta en ruta choklad varje kväll, ingen annan förändring av levnadsvanor. Hälften åt en ruta Ritter Sport mörk choklad, cirka 6 gram, och hälften åt en ruta Milka vit choklad – kontrollgruppen. Deltagarna fick även föra mat- och träningsdagbok. Den enda förändring i l kostvanor deltagarna bads göra var att inte äta någon annan choklad under testperioden. Kanske var det därför 32 av 76 anmälda valde att inte delta i studien.
Chokladen påverkade blodtrycket!
Efter de 18 veckorna kontrollerades deltagarnas hälsa utifrån en rad parametrar där blodtrycket var det viktigaste. Hos de deltagare som ätit mörk choklad noterades ett sänkt blodtryck. I snitt hade övertrycket sjunkit med 2,9 mm Hg och undertrycket hade sjunkit med 1,9 mm Hg. Hos de som ätit vit choklad noterades ingen förändring i blodtryck, varken det systoliska eller diastoliska. Forskarna såg också att de som ätit mörk choklad inte uppvisade några negativa effekter på hälsan i form av ökad vikt, höjda blodfetter eller förhöjt blodsocker. Blodtrycket hade bara påverkats hos de som ätit mörk choklad.
Hur påverkar mörk choklad blodtrycket?
Rekommenderade dieter för personer med högt blodtryck innehåller ofta mycket frukt och grönsaker. Det finns en mängd fördelarna med en vegetarisk diet och polyfenoler tros vara en starkt bidragande orsak till en vegetarisk diets goda egenskaper. Polyfenoler är en familj av antioxidanter där flavonoler ingår. Choklad är en av de vanligaste källorna för flavonol i västvärlden. Forskarna tror att det är just flavonolerna i kakao som ligger till grund för de goda effekterna, men något säkert samband kunde inte fastställas.
Ska du äta mörk choklad mot högt blodtryck?
Slutsatsen från denna relativt lilla studie av personer med något förhöjt blodtryck visar att en liten bit mörk choklad, tillsammans med en i övrigt god diet, har positiva effekter på blodtrycket. Studien visar också att en liten bit mörk choklad inte är skadlig. Så njut av en liten bit choklad varje kväll med gott samvete.
Övervaka ditt blodtryck med en av våra blodtrycksmätare.