Feber hos barn - Omron Sverige för ett hälsosammare liv

Förstå feber och kroppstemperatur hos barn

Barn får lätt feber, men det behöver inte betyda att de är särskilt sjuka. Vi människor är varmblodiga varelser vilket betyder att vi själva skapar vår kroppsvärme och feber är kroppens sätt att försvara sig mot infektioner. Men vad är en normal kroppstemperatur för ett barn och hur mäter du bäst om det har feber?

Normal kroppstemperatur hos barn

Kroppstemperaturen varierar mellan individer, tiden på dygnet och lufttemperaturen. En kroppstemperatur mellan 36 och 37,8 grader Celsius anses som normal av läkare och forskare. Tempen kan vara under 36 grader och så länge barnet inte har några symtom på nedkylning, hypotermi, är det helt normalt.

Vad räknas som feber hos barn?

Definitionen på feber är när kroppstemperaturen är högre än vad den normalt är. För läkare räknas temperaturer på 38 grader Celsius och högre som feber, samma för barn och vuxna. När barn får feber är det viktigt att titta på hur barnet mår i övrigt. En del barn kan verka oberörda av sin feber medan andra till exempel blir gnälliga. Alla barn reagerar på sitt sätt, vissa blir förvirrade av hög feber och andra trötta och slöa. Det är viktigt att du som förälder lär känna ditt barn och hur det reagerar på feber.

Normalt uppstår feber i samband med en virusinfektion, som en förkylning eller influensa. Feber kan även bero på en infektion i kroppen som orsakas av bakterier, men kan också ha andra orsaker som till exempel matförgiftning. Feber kommer sällan ensamt utan oftast tillsammans med andra symtom. Så var uppmärksam så att du kan lista ut vad febern beror på. Prata med din läkare eller barnavårdscentralen om du är orolig eller har frågor.

Så mäter du feber rätt

Om du vill mäta barnets kroppstemperatur för att se om det har feber är det bra att ha en rutin, som att mäta på morgonen och använd samma mätmetod. Barnet bör vila minst 30 minuter innan du mäter. Mest tillförlitligt resultat får du om du mäter i stjärten men det går också bra att mäta i munnen, örat eller i pannan. På spädbarn går det också bra att mäta i armhålan, en metod som ofta används på BB men som inte är lämplig för större barn eller vuxna. Följ noga instruktionerna till den febertermometer som du använder.

Tips för när du ska ta febern på barn

När det kommer till att ta febern på barn är det viktigt att vara lite extra försiktig. Barn upp till ett år har ofta trånga hörselgångar, därför kan det vara mer pålitligt att ta tempen i stjärten under det första året men var då försiktig när du för in termometern. Använd lite fet salva eller olja på termometern så att den lättare glider in.

Panntermometer är ett bra sätt att mäta temperaturen på ett litet barn under natten utan att störa barnets sömn. Se förändringen i kroppstemperatur och ta sedan tempen med din vanliga metod när barnet vaknat för ett pålitligt värde.

När kan det vara aktuellt att söka vård?

Lite febern är i sig inte farlig, men orsaken till febern kan göra att barnet behöver träffa en läkare. Var uppmärksam på hur barnet mår och andra symtom. Kontakta vårdcentralen om barnet haft feber i mer än fyra dygn. Kontakta också en läkare om ett spädbarn under 3 månader har en temp på över 38,0 grader, ett barn under 6 månader har temp över 39,0 grader, samt ett barn under två års ålder med en temp över 39,0 grader utan att vara förkyld.

Läs mer om de olika typerna av febertermometrar och hur de används här.

Källa: 1177

Feber är kroppens naturliga försvar mot en infektion. Ett litet barn kan ha hög feber men vara piggt. Spädbarn i åldern 3 månader eller yngre behöver vård om deras kroppstemperaturer överstiger 38 grader. När febern går över 40 grader behöver de vård. Kontakta BVC om du är orolig eller har frågor.

En del barn som har feber får feberkramp. Det ser ofta dramatiskt ut men är vanligtvis inte allvarligt. Även om krampanfallet bara varar någon minut kan det kännas som en evighet. De flesta barn som får feberkramper får det bara en gång. En del barn kan få det vid flera tillfällen.

Om ditt barn får feber, huvudvärk och kräkningar efter ett fästingbett behöver du omgående söka hjälp på akutmottagning.

Håll koll på tempen

Använd en av våra termometrar med hög precision för att mäta din kroppstemperatur.

Omron hjälper dig hålla koll på din hälsa

Tack vare prisvärd och innovativ digital teknik har du nu tillgång till samma termometrar, blodtrycksmätare och medicinsk utrustning som läkare använder. Faktum är att dina mätningar av kroppstemperatur och feber kan hjälpa en läkare att ställa diagnosen då du, till skillnad från dem, kan göra upprepade mätningar hemma både när du är frisk och när du mår dåligt. Ta kontroll över din hälsa och börja mäta hur du mår med pålitliga termometrar från Omron.

Återförsäljare av febertermometrar från Omron

Apotek Hjärtat

Apotek Hjärtat

Kronans apotek

Kronans Apotek

apotea

Apotea.se