Högt blodtryck ökar belastningen på dina kärl och ditt hjärta. Högt blodtryck kan bero på ärftlighet, stress eller vad du äter. Att maten vi äter påverkar vår hälsa är nog ingen nyhet för någon. Men vilken mat påverkar blodtrycket och vilken mat är sund för kärl och hjärta?
Maten som påverkar blodtrycket
Att äta allsidigt och varierat är alltid en bra start när det kommer till matvanor. Med allsidig kost menas att måltiden innehåller flera sorters livsmedel och att de varieras. Ett enkelt sätt att variera maten är att äta efter säsong. Nästa steg är att hitta rätt proportioner på din måltid. Här kan tallriksmodellen vara till god hjälp. På livsmedelsverkets hemsida finns tallriksmodeller för olika förutsättningar.
Grönsaker, rotfrukter och frukt ger dig kostfibrer, vitaminer och mineraler som alla är bra för din hälsa och hjälper dig hålla blodtrycket normalt. Det finns forskning som visar risken för hjärt- och kärlsjukdom minskar när en del av det mättade fett som finns i smör, kött och mejeriprodukter byts ut mot omättade fetter. Välj mat som innehåller omättat fett som till exempel vegetabiliska oljor, fet fisk som sill, strömming, lax och makrill. Nötter, mandel och avokado är också bra källor till nyttiga fetter.
För mycket salt höjer blodtrycket
Salt i kosten är känt för att påverka blodtrycket, trots det äter de flesta svenskar idag dubbelt så mycket salt som det rekommenderade intaget på 6 gram, eller en tesked, per dag. Många vet inte att de äter för mycket salt, utan tror att de äter ungefär så mycket som rekommenderas, eller bara lite mer.
I vår allt mer stressade vardag äter många av oss snabb och färdiglagad mat, kända för att ofta innehålla mycket salt. Det finns fler källor till salt som till exempel charkprodukter, bröd, matfett, ost och färdiga livsmedel ofta kallat halvfabrikat. Ett enkelt sätt att ta kontroll över saltmängden du äter är att laga din egen mat, läsa innehållsförteckningar och välj mat med låg salthalt samt att ta bort saltkaret från bordet.
Krydda din mat med torkade, färska eller frysta örter. Använd muskot, ingefära, pepparrot, curry, vitlök, chili, citron och lime för att sätta smak på maten, istället för salt. Låt fantasin flöda och utmana smaklökarna – för hälsans skull.
Mineralerna som är bra för hjärtat
Livsmedel som innehåller mineralerna kalcium, kalium och magnesium är bra för ditt blodtryck. Bland de råvaror som är rika på dessa mineraler hittar du gröna grönsaker som spenat, broccoli, grönkål, brysselkål, avokado, bönor, ärtor och linser. Potatis är en bra källa till kalium. Mörk choklad är en bra källa till magnesium. Mejeriprodukter som mjölk, ost och fil är bra källor till kalcium, men välj fettsnåla produkter.
Övervikt och högt blodtryck
Vi kan inte prata om hur maten påverkar blodtryck utan att nämna övervikt. Att vara överviktig innebär en ökad risk för att drabbas av en rad olika sjukdomar till exempel typ 2-diabetes, högt blodtryck och hjärt- och kärlsjukdomar. Så att hantera vikten är avgörande i en hälsosam livsstil där blodtrycket är en viktig del.
Håll koll på maten och blodtrycket
Tänk på vad du äter, hur mycket du äter och övervaka ditt blodtryck. Genom att mäta hemma med en blodtrycksmätare för hemmabruk slipper du boka tid på vårdcentralen. Du kommer också kunna mäta över tid och se hur dina matvanor påverkar blodtrycket. Skulle blodtrycket öka kommer du att upptäcka det tidigare och det blir lättare att hantera tillsammans med din läkare. Att hålla koll på vikt och kalorier, vitaminer och mineraler kan kännas jobbigt, att gå från att köpa färdigt till att laga själv är en utmaning för vissa. Börja med en sak i taget så att det inte blir övermäktigt. Kämpa på och ge inte upp. Vi talar om din hälsa och det finns nog inget viktigare!
Läs mer om våra blodtrycksmätare.