Upptäck hjärtflimmer* hemma
Vad är förmaksflimmer?
Förmaksflimmer innebär att hjärtat slår oregelbundet och oftast lite snabbare, i vanligt tal kallas det för hjärtflimmer*. Förmaksflimmer gör att hjärtat inte kan pumpa runt blodet i kroppen lika effektivt som det brukar. Hur ofta och hur länge ett förmaksflimmer uppstår är väldigt individuellt. En del får förmaksflimmer med symtom som varar i timmar eller dagar, medan andra inte ens känner av sina attacker alls. Oftast märks inga andra symtom än hjärtklappning, ditt hjärta slår fler slag än vanligt och din puls känns lite snabb och oregelbunden.
Lär dig om förmaksflimmer, dess koppling till stroke och högt blodtryck. Se hur regelbundna blodtrycksmätningar kan hjälpa dig att upptäcka oregelbundna hjärtslag tidigt.
Är förmaksflimmer farligt eller ofarligt?
En attack, eller episod, av förmaksflimmer är oftast i sig ofarlig. Den kan vara obehaglig och lite skrämmande med en fladdrande känsla i bröstet eller yrsel, men det är som sagt oftast ofarligt i stunden. Men obehandlat kan hjärtflimmer* vara mycket farligt med allvarliga konsekvenser. Det kan kännas logiskt att vara försiktig och inte anstränga dig om du har förmaksflimmer. Tvärtom, det är bra att träna och leva ett hälsosamt och aktivt liv. Tala med din läkare om råd och riktlinjer för kost och träning och låt inte hjärtflimmer* begränsa dig.
Hjärta med normal rytm och hjärta med förmaksflimmer.
Vad är hjärtflimmer*?
Förmaksflimmer är den korrekta benämningen på det som i folkmun kallas hjärtflimmer*. Ibland förväxlas förmaksflimmer med hjärtklappning, det är inte samma sak. Hjärtklappning är ett symptom på bland annat förmaksflimmer. Hjärtklappning är när ditt hjärta slår extra slag och extra hårt, något du självklart ska kolla upp.
Risken med förmaksflimmer
Det finns flera allvarliga sjukdomar som är kopplade till hjärtflimmer* och den kanske allvarligaste är stroke. När hjärtat slår oregelbundet finns det en risk att blod ”stannar kvar” i hjärtat och bildar klumpar. Dessa klumpar kan sedan föras ut i kroppen och fastna som blodproppar i alla kroppsdelar. Fastnar en blodklump i hjärnan får du en stroke. Varje år dör uppskattningsvis över fem miljoner människor av stroke i världen och det är den näst vanligaste dödsorsaken enligt WHO. Personer med hjärtflimmer* har fem gånger så hög risk att drabbas av stroke.
Blodklump som bildas i hjärtat kan fastna i hjärnan och orsaka stroke.
Symtom på hjärtflimmer*
Många som har hjärtflimmer beskriver känslan under en episod som en fladdrande känsla eller som att en fisk sprattlar i bröstet. Vissa upplever smärta i bröstet och trötthet. Andra symptom är försämrad ork, yrsel, svårt att andas eller att du svimmar. Men runt hälften av alla som har förmaksflimmer har inga symptom alls.
Hälften av alla med förmaksflimmer vet inte om det.
Högt blodtryck kan orsaka hjärtflimmer*
En klinisk studie visade att högt blodtryck kan var orsaken till hjärtflimmer* i så stor del som 60 procent av alla som har förmaksflimmer. Så att upptäcka ett högt blodtryck tidigt hjälper till att skydda dig mot hjärtflimmer*. Om du får besvär som du tror kan vara förmaksflimmer ska du kontakta en vårdcentral omgående.
Mer än hälften av alla fall av hjärtflimmer tros bero på högt blodtryck.
Förmaksflimmer och alkohol
Att dricka alkohol kan orsaka en attack av hjärtflimmer*. Det är väldigt individuellt, vissa får en attack efter bara något glas, andra efter större mängder alkohol och många får inte en attack av att dricka. Det är alltid bra att se över sin alkoholkonsumtion då hög alkoholkonsumtion är kopplat till många hälsoproblem. Testa med Alkoholprofilen om du är i riskgrupp för överkonsumtion. Är du en av dem som får en attack av förmaksflimmer av alkohol kan det vara värt att överväga att helt sluta dricka.
Riskgrupper för hjärtflimmer*
Riksförbundet HjärtLung kom 2018 ut med Flimmerrapporten och konstaterar i den att ”i Sverige har över 370 000 personer diagnosen förmaksflimmer och med uppskattat mörkertal kan det vara över en halv miljon personer som är drabbade”. Bland riskfaktorerna för förmaksflimmer hittar vi fetma, rökning och alkoholmissbruk. Det är lite vanligare bland män och risken för hjärtflimmer* ökar med åldern. Bland underliggande besvär som kan orsaka förmaksflimmer finns hjärtsvikt, diabetes, njursjukdomar och högt blodtryck.
Hjärt- kärlsjukdomar, rökning, åldrande, fetma och alkohol ökar risken för förmaksflimmer.
Banbrytande AFIB-teknologi
AFIB står för Atrial Fibrilation vilket är engelska för förmaksflimmer. Den vanligaste orsaken till förmaksflimmer är ett oupptäckt högt blodtryck och hjärt- kärlsjukdomar. Därför är Omrons AFIB-teknologi är utvecklad för att hjälpa människor att upptäcka hjärtflimmer tidigt så de snabbt kan få behandling. Så att rutinmässigt mäta ditt blodtryck är ett bra sätt att upptäcka ett förhöjt blodtryck och med en blodtrycksmätare som också kan upptäcka hjärtflimmer är din hälsa alltid top of mind.
Omron M7 Intelli IT AFIB
M7 Intelli IT AFIB är en av Omrons avancerade men ändå lättanvända blodtrycksmätare för hemmabruk. Den har enkla reglage och med Intelli Wrapmanschetten, som mäter runt hela armen (360˚), är M7 lättanvänd. Samtidigt som den mäter blodtrycket kontrollerar den om du har ojämna hjärtslag och varnar om den upptäcker indikationer på hjärtflimmer. Det är inte en diagnos utan en stark uppmaning till dig att undersöka din hjärthälsa närmare. Koppla samman din Omron M7 med Omrons Connect och du får möjlighet att följa din hälsa över tid och kan dela viktig information med din läkare.
Ta hand om ditt hjärta och minska risken för hjärtflimmer*
Det är viktigt att leva en hjärt-hälsosam livsstil för att minska risken för högt blodtryck och hjärtsjukdomar som hjärtflimmer. En hälsosam livsstil där du tänker på vad du äter, motionerar samt undviker rökning och stress.
Att regelbundet mäta blodtrycket hemma med en blodtrycksaparat som också kan upptäcka hjärtflimmer blir till en hälsoförsäkring – för ju tidigare du upptäcker ett förhöjt blodtryck desto lättare är det att hantera och minska risken för följdsjukdomar.
Läs mer om vår blodtrycksmätare som varnar om den tror att du har hjärtflimmer*
*Vi skriver ibland hjärtflimmer på denna sida trots att den korrekta benämningen är förmaksflimmer. Det gör vi för att fler söker på hjärtflimmer än på förmaksflimmer.
Förmaksflimmer är den medicinska benämningen för det som i folkmun kallas hjärtflimmer. Det är samma sak.
Ventrikelflimmer eller kammarflimmer är ett livshotande tillstånd där hjärtat i princip står still och bara skakar. Första steget är att utföra hjärtmassage för att sedan med hjälp av en hjärtstartare starta upp hjärtat. Ring omedelbart 112. Ibland kallas ventrikelflimmer missvisande för hjärtflimmer.
Får jag hosta av förmaksflimmer? Nej, inte av hjärtflimmer. Hjärtsvikt kan däremot orsaka hosta, hostar du upp segt slem som ibland innehåller blod ska du kontakta din vårdcentral.
Pacemaker används i första hand för att hjälpa hjärtan som slår för sakta. Vid förmaksflimmer är problemet oftast det motsatta. Men medicin som används för att stabilisera en hjärtrytm kan göra att hjärtat slår för långsamt och då kan en pacemaker behövas.
Alkohol påverkar hjärtat genom att bland annat öka pulsen och blodtrycket. Alkohol kan utlösa en episod av förmaksflimmer (hjärtflimmer) redan vid i små mängder. Vidare kan Alkohol också påverka effekten av olika läkemedel. Så har du eller misstänker att du har förmaksflimmer bör du undvika alkohol.
Kroppen och hjärtat klarar av ett anfall av hjärtflimmer, men det finns en ökad risk för blodpropp och stroke om det inte behandlas. Många som får hjärtflimmer behöver vård på sjukhus.
Omron hjälper dig hålla koll på blodtrycket
Tack vare vår prisvärda digitala teknik har du nu tillgång till samma blodtrycksmätare med hög precision som läkare använder. Faktum är att dina resultat kan hjälpa en läkare att ställa diagnosen då du, till skillnad från dem, kan göra upprepade mätningar hemma under en lång period. Forskning visar till och med att människor som mäter sitt eget blodtryck är mer benägna att få sin hypertoni under kontroll. Och din läkare kan justera din medicin beroende på de uppgifter du tillhandahåller så att de alltid är anpassade för dina nuvarande behov.