Diabetes ökar risken för högt blodtryck. De två diagnoserna är så sammankopplade att de kallas för en komorbiditet på läkarspråk eller samsjuklighet i vardagligt tal. Med andra ord, om du har diabetes finns det en stor risk att du också har högt blodtryck. Samtidigt är typ 2 diabetes en av världens vanligaste och snabbast ökande kroniska sjukdomar. Diabetes typ 2 är, precis som högt blodtryck, svår att upptäcka eftersom de sällan ger tydliga symptom i början av sjukdomsförloppet.
Blodtryck och diabetes i siffror
Enligt Nationella Diabetesregistret (NDR) så har 87 procent av alla med diabetes hypertoni eller behandlas förebyggande mot högt blodtryck. Utöver detta visade en studie att 20 procent av diabetespatienterna med normalt blodtryck på mottagningen hade förhöjt nattligt blodtryck, så kallad maskerad hypertoni. Högt blodtryck är också förknippat med övervikt och fetma, vilket är riskfaktorer för typ 2-diabetes.
Diabetes typ 1 och typ 2
Vad är då skillnaden mellan typ 1 och typ 2-diabetes? Typ 1-diabetes är när din kropp inte kan producera eget insulin. Typ 2 är när insulinet i din kropp inte kan hantera ditt blodsocker som det ska göra. I båda fallen är en livsstilsförändring nödvändig. Kost, motion och hälsouppföljningar kan lindra och i fall av typ 2-diabetes till och med botas.
Följdsjukdomar av diabetes och högt blodtryck
Diabetes och högt blodtryck är allvarliga hälsotillstånd. De ökar båda risken för bland annat stroke, hjärt- kärlsjukdomar och njursjukdom. Om du har både högt blodtryck och diabetes ökar risken mångfalt. Till exempel är risken att du får en hjärt- kärlsjukdom fyra gånger högre än om du är helt frisk.
Att hålla koll på ditt blodtryck som diabetiker
Som diabetiker rekommenderas du håller koll på ditt blodtryck. Du kan mäta på vårdcentralen eller göra det hemma. Att göra flera mätningar, morgon och kväll under flera dagar och ta fram ett medelvärde ger en bättre bild av ditt blodtryck än en enstaka mätning på vårdcentralen. Det finns studier som visar att kontinuerlig hemmamätning av blodtrycket hjälper läkarna att bättre anpassa läkemedlen efter varje patient unika förutsättningar. Den blodtrycksmätare som du använder bör vara validerad för just diabetiker.
Validerad blodtrycksmätare för diabetiker
Vad betyder validerad blodtrycksmätare? I korthet betyder det att mätaren har genomgått tester som visar att den ger pålitliga resultat. En blodtrycksmätare som validerats för diabetiker har visat bättre precision i sina mätningar och det har funnits diabetiker i testgruppen.
Varför är det viktigt att använda en validerad blodtrycksmätare? Diabetes gör att blodkärlen blir hårdare och därmed ställs det högre krav på precision i mätning och beräkning av blodtrycket.
Läs mer om Omron M7 Intelli IT som är validerad för användning hos personer med diabetes.