När din läkare pratar om blodtryck eller när du googlar, stöter du antagligen på ett antal olika uttryck och tekniska termer som kan vara svåra att förstå. Men vad exakt är mmHg, millimeter kvicksilver, övertryck, diastoliskt tryck och hur tolkar du en blodtrycksmätning som säger 130 över 80?
Läkare pratar idag om högt blodtryck och hypertoni medan deras historiska föregångare talade om “hård puls-sjukdom”, som behandlades med åderlåtning (tappa ut blod). Högt blodtryck som ett kliniskt koncept upprättades med hjälp av den italienska läkaren Scipione Riva-Rocci uppfinning 1896 – blodtrycksmätaren. Med hjälp av en manschett och en barometer kunde blodtrycket nu mätas enkelt och exakt. Just för att en barometer användes, mätts blodtrycket i millimeter kvicksilver (mmHg), vilket är den ursprungliga enheten för barometertryck, till exempel är 120 mmHg cirka 16 kPa eller 0,16 bar. Men vad är egentligen högt blodtryck och hur tolkar du din blodtrycksmätning?
Vad är högt blodtryck?
Det vetenskapliga namnet på högt blodtryck är hypertoni. Blodtrycket mäts i två värden – övertryck och undertryck. Övertrycket, även kallat det systoliska trycket, uppstår när hjärtat pumpar ut blodet i kroppen. Undertrycket, det diastoliska trycket, är när hjärtat slappnar av och fylls med blod. På din blodtrycksmätare står det säkert Sys och Dia vilket är förkortningar för Systoliskt och Diastoliskt. Hypertoni är när ett av dessa värden är högre än normalt.
Hur mäter du blodtrycket?
På sjukhuset kan en läkare eller sjuksköterska mäta ditt blodtryck manuellt med en blodtrycksmanschett och ett stetoskop eller med en blodtrycksmätare. Hemma kan du enkelt mäta själv med en blodtrycksmaskin för hemmabruk, med samma precision som på sjukhuset. Se vår film om hur du bäst mäter ditt blodtryck hemma
Oavsett var du mäter får du värdena för övertryck och undertryck. Till exempel systolisk 130, diastolisk 80. Om du hör någon säga “130 över 80” vet du att det är övertryck 130 och undertryck 80 och det skrivs ofta som 130/80. Hur tolkar läkaren blodtrycksmätningen och vad betyder det i praktiken?
Vad är definitionen av högt blodtryck?
Högt blodtryck eller hypertoni utsätter hjärtat och blodkärlen för påfrestningar som kan orsaka sjukdomar som hjärtinfarkt och stroke. Definitionen av högt blodtryck, enligt European Society of Cardiology (ESC) och European Society of Hypertension (ESH), är ett blodtryck över 140/90 mmHg. Om du mäter hemma, där du förmodligen är mer avslappnad, är gränsen något lägre, nämligen 135/85 mmHg.
Normalt blodtryck anses vara mellan 120-129 över 80-84 mmHg. Upp till 140 över 90 är ett förhöjt normalt tryck, det vill säga ingen fara men det är något som bör övervakas. Ett blodtryck över 240/130 mmHg är direkt livshotande. Läkare kallar detta en hypertensiv kris, och det kräver omedelbar behandling.
Det räcker att ett av de två värdena är högt för att det ska betraktas som högt blodtryck. Du kan alltså ha ett ökat övertryck och samtidigt ett normalt undertryck, de följs inte alltid. Av de två trycken är det allvarligare om övertrycket är högt, men det är också övertrycket som naturligt ökar med åldern.
Så tolkar du din blodtrycksmätning
Denna klassificering baseras på blodtrycksvärden som mätts på personer i sittande ställning på öppenvårdsmottagningar på sjukhus. Diagrammet visar vilket övertryck och undertryck som ska betraktas som normalt och högt blodtryck. Tänk på att ditt blodtryck förändras under dagen och att ett antal olika saker påverkar det. Läs mer i vår artikel 11 skäl till varför ditt blodtryck varierar under dagen. Det är en bra idé att kontakta din läkare redan när blodtrycket stiger till förhöjt normaltryck, 130-140 över 85-90 mmHg. Ju tidigare ett förhöjt blodtryck upptäcks, desto lättare är det att behandla.
Övervaka ditt blodtryck över tid för bästa resultat
Tänk på att en enda blodtrycksmätning kanske inte säger så mycket. För en bättre bild av ditt blodtryck bör du ta ett genomsnitt på flera mätningar, till exempel morgon och kväll i en vecka. Att göra flera mätningar på vårdcentralen eller sjukhuset är både besvärligt och tidskrävande. Att mäta hemma är en enkel lösning för dig som vill hålla koll på ditt blodtryck och din hälsa – inte bara i en vecka utan längre än så. Spara dina blodtrycksmätningar i en blodtrycksdagbok och se hur det förändras över tiden. Läkaren tolkar sedan din blodtrycksmätning och kan bättre bedöma ditt hälsoläge och förutsäga och förebygga flera sjukdomar och farliga hälsotillstånd. Kom ihåg att din hälsa är ditt ansvar.
Se vårt utbud av enkla men exakta blodtrycksmätare för hemmabruk.