Högt blodtryck har sällan några symtom och kan obehandlat leda till en rad allvarliga sjukdomar som stroke, hjärtinfarkt och demens. Eftersom den drabbade sällan känner av några tydliga symtom är att mäta blodtrycket det säkraste, om inte enda, sättet att veta om blodtrycket är normalt eller högt. Det finns en rad riskfaktorer för högt blodtryck men rekommendationerna om att mäta beror på vem du frågar. Så vem bör mäta blodtrycket och när?
När sjukvården letar efter en sjukdom bland medborgarna kallas det för screening. Idag har vi till exempel screening för bröstcancer och livmoderhalscancer där sjukvården kallar friska människor till undersökning för att så tidigt som möjligt hitta sjukdomen och behandla den. Sverige har idag ingen screening för högt blodtryck eller nationella riktlinjer för vem som bör mäta blodtrycket och hur ofta.
Europeiska riktlinje för blodtrycksscreening
Samarbetsorganisationen European Society of Cardiology (ESC) har tillsammans med medlemsländerna skapat riktlinjer för bland annat definition och screening av högt blodtryck. De europeiska riktlinjerna för screening av blodtrycket lyder:
- Friska personer med ett optimalt blodtryck (<120/80 mmHg) bör mäta var femte år.
- Personer med normalt blodtryck (120–129/80–84 mmHg) bör mäta minst var tredje år.
- Personer med normal/högt blodtryck (130-139/85-89 mmHg) bör mäta minst en gång per år.
- Patienter med diagnostiserat högt blodtryck ska mäta kontinuerligt enligt läkares rekommendation.
ESC anser att alla vuxna personer över 18 år bör screenas för högt blodtryck. I ett strukturerat screeningprogram eller när tillfälle ges inom rekommenderade intervall.
Svenska riktlinjer för screening
Idag finns det inte några nationella riktlinjer kring screening eller rekommendationer kring blodtrycksmätning. Det är upp till den enskilde vårdcentralsläkaren att rekommendera vem som bör mäta blodtrycket och när. Ofta baseras rekommendationen på att det finns någon ytterligare riskfaktor. En av de få rekommendationer vi hittar är just riskfaktorer. På viss.nu, ett kunskapsstöd för primärvården i Region Stockholm, listas riskfaktorer för högt blodtryck. En tydlig indikator på vem som bör mäta blodtrycket.
Riskfaktorer för högt blodtryck
- Ålder: Män över 55 år, kvinnor över 65 år.
- Rökning och passiv rökning.
- Höga halter blodfetter, så kallad dyslipidemi.
- Diabetes.
- Ärftlighet, hjärt-kärlsjukdom i släkten: män över 55 år, kvinnor över 65 år.
- Övervikt, BMI över 30 och bukfetma: män över 102 cm, kvinnor över 88 cm.
Så vem bör mäta blodtrycket?
Att vi uppmuntrar alla vuxna att mäta blodtrycket är av samma orsak som de flesta av oss går till tandläkaren regelbundet – för att kontrollera att allt står bra till och upptäcka potentiella problem så tidigt som möjligt. Att tidigt upptäcka ett stigande blodtryck behandla det, ofta med livsstilsförändringar kan rädda liv, eftersom obehandlat högt blodtryck kan leda till allvarliga sjukdomar som stroke och hjärtsvikt.
Tycker vi att alla nu ska boka en tid hos vårdcentralen? Nej. Din arbetsplats kanske erbjuder hälsoundersökningar. Du har kanske en vän eller en släkting som har en blodtrycksmätare hemma som du kan låna. Håll ögonen öppna efter apotek som erbjuder blodtrycksmätning i butiken. Det finns flera chanser att mäta blodtrycket bara du tittar runt lite. Vi rekommenderar att alla skaffar sig en hälsodagbok där du skriver upp när du mäter blodtrycket, din vikt med jämna mellanrum och febern när du är sjuk. Ta kontroll över din hälsa idag.
Läs mer om högt blodtryck här.