Det finns en hel del myter kring blodtryck. Stämmer det till exempel att kaffe höjer blodtrycket och att blodtrycksmedicin ökar risken för att bli allvarligt sjuk i covid-19? Vi har grävt runt bland vetenskapliga texter för att hitta svaren.
Här försöker vi reda ut vad som är sant och falskt när det kommer till myter kring blodtryck. Det är vanliga frågor med enkla svar. Självklart ska du höra av dig till din läkare om du är orolig för ditt blodtryck. Det är långt ifrån alla som får symtom på högt blodtryck så att mäta är att veta.
Får du högt blodtryck av stress?
Sant. Stress aktiverar system i kroppen som hjälper oss att agera snabbt och ger en omedelbar blodtryckshöjning. Långvarig stress har även visat sig ge en rad negativa hälsoeffekter utöver förhöjt blodtryck.
Myter om att undertrycket i blodtrycket är viktigare än övertrycket.
Falskt. Länge fokuserade många på det diastoliska trycket (det undre trycket, den lägre siffran). Forskarna vet idag att båda trycken är lika viktiga.
Myter om att lakrits höjer blodtrycket
Sant. Lakrits innehåller ett ämne som heter glycyrrhizin. Det omvandlas sedan till glycyrrhetininsyra när du äter det. Vilket sedan höjer ditt blodtryck. Det har till och med hänt att en man åt så mycket lakrits att han avled.
Är det bättre att ta blodtrycksmediciner på kvällen?
Osäkert. En studie 2019 påvisade detta, men studien har blivit kritiserad. Du som har flera mediciner kan det vara idé att rådfråga din läkare om det kan vara bra att ta vissa på morgonen och vissa på kvällen. För att ge en jämnare sänkning av blodtrycket över dygnet.
100 + din ålder ger ditt normala systoliska tryck
Falskt. En av de mest seglivade myter för högt blodtryck. Ett sätt att räkna som inte använts på över 50 år. Ett normalt blodtryck är det samma i alla åldrar. Ett optimalt blodtryck ligger på 120/80, allt över 140/90 är högt blodtryck och hypertoni.
Får du högt blodtryck av ilska?
Sant. Ilska ger en omedelbar blodtryckshöjning och gör kroppen redo för att slåss. Den som är mycket arg ofta under lång tid har kan se en blodtryckshöjande effekt av ilska bortom den tillfälliga.
Kan andningsövningar sänka blodtrycket?
Osäkert. Att andningsövningar kan sänka blodtrycket är en annan av de myter vi tittat på. Andningsövningar sägs minska stress. Vilket är en känd orsak till högt blodtryck. Och det finns studier som visar att andningsövningar faktiskt sänker blodtrycket i samband med att övningarna görs. Men det finns inga studier på långtidseffekten av andningsövningar.
Morgonkaffet höjer blodtrycket
Falskt, i stort sett. Är du inte en van kaffedrickare så höjer en kopp ditt blodtryck tillfälligt med cirka 8 mmHg. Men är du en van kaffedrickare så höjs blodtrycket marginellt, runt 2 mmHg. För att få en så bra mätning som möjligt – drick inget kaffe 30 minuter före en blodtrycksmätning. En av alla seglivade myter om blodtryck som lyckligtvis är osann.
Sänker lugn musik blodtrycket?
Osäkert. Det finns några få studier som antyder att viss musik kan ge blodtryckssänkande effekt, men det är små studier av bristande kvalitet. Forskarna måste tittar mer på detta innan myten kan avfärdas eller bekräftas.
Ökar blodtrycksmedicin risken för allvarlig covid-19?
Falskt. Denna myt dök upp under våren 2020 i början av pandemin och rör medicin mot högt blodtryck med ACE-hämmare och ARB-läkemedel. Flera studier har nu helt avfärdat misstankarna. Däremot är högt blodtryck vanligt i riskgruppen för allvarliga covid-19 komplikationer.
Det är ingen myt att det är viktigt att du mäter ditt blodtryck
Det viktigaste när det kommer till blodtrycket är inte att försöka lista ut vilka myter som är sanna och falska. Det viktiga är att leva ett hälsosamt liv med motion och nyttig kost samt att kontrollera blodtrycket regelbundet. Alla vuxna bör kontrollera blodtrycket var tredje till femte år och över 60 års ålder tätare än så, också om du till hör en riskgrupp. Ta hand om dig och kolla upp ditt blodtryck idag, prata med din läkare eller vårdcentral om du känner dig osäker eller orolig.
Läs mer om våra blodtrycksmätare här.