Högt blodtryck räknas som en folksjukdom i Sverige. Uppskattningsvis har runt 20 procent av alla svenskar högt blodtryck och i åldrarna 65 till 85 år har nästan hälften högt blodtryck. Men många drabbade har inga symtom och vet inte att de är drabbade, de kan till exempel ha maskerad hypertoni.
Det bästa sättet att veta om du har högt blodtryck, eller hypertoni som det också heter, är att mäta med en blodtrycksmätare. Du kan mäta hemma eller på vårdcentralen. Det är vanligt att du får ett något högre blodtryck när du mäter i en stressande miljö som på vårdcentralen, det kallas vitrockshypertoni. Omvänt finns det personer som får lägre mätvärde på just vårdcentralen. Dolt högt blodtryck eller maskerad hypertoni som läkarna brukar kalla det.
Vad är maskerad hypertoni?
Maskerad hypertoni är när du har ett lägre blodtryck vid mätning på vårdcentral eller sjukhus än när du mäter hemma. På grund av maskerad hypertoni och vitrockshypertoni så ändrade European Society of Cardiology sina rekommendationer för blodtrycksmätning under 2018 där en större vikt läggs på blodtrycksmätning i hemmet och ambulatorisk blodtrycksmätning jämfört med tidigare. Ambulatorisk mätning är när du mäter blodtrycket kontinuerligt under 24 timmar för att ge en bättre bild av ditt blodtryck.
Varför vissa har maskerad hypertoni är okänt men forskare misstänker att till exempel stressig arbetsmiljö kan vara en delorsak.
Symptom på maskerad hypertoni
De flesta har inget symtom för sitt höga blodtryck och det säkraste sättet att veta är att mäta. Just därför är maskerad hypertoni är så lömsk. Du känner inget och mätningen på vårdcentralen visar ett normalt blodtryck. Ett förhöjt blodtryck är förenat med en mängd hälsorisker.
Faran med maskerad hypertoni
Att går runt med ett något förhöjt blodtryck är i längden dåligt för din hälsa och kan orsaka flera allvarliga sjukdomar. Högt blodtryck ökar risken för stroke, hjärtinfarkt, njurbesvär, försämrad cirkulation i benen och kan leda till demens. Därför är det viktigt att du kontaktar din vårdcentral om du har ett blodtryck som är 140/90 mmHg eller högre även om du inte har några symtom.
Sätt att sänka högt blodtryck
Det finns en hel del du själv kan göra om du märker att ditt blodtryck håller på att stiga. Ett blodtryck som är under 120/80 mmHg anses helt normalt och behandlas inte. Mellan 120/80 och 130/90 mmHg anses som något förhöjt blodtryck och behandlas oftast med livsstilsförändringar. Att börja motionera regelbundet, sluta röka, minskat alkoholintag och att hantera eventuell övervikt är alla bra sätt att leva sundare och har positiv effekt på blodtrycket. Du kan läsa mer om alla de olika uttrycken i vår artikel Hur tolkar du din blodtrycksmätning och vad betyder alla uttryck?.
Mät ditt blodtryck regelbundet
En öppen dialog med din läkare på vårdcentralen kan hjälpa dig att hantera ditt blodtryck och förbättra din hälsa. För att dialogen ska vara bra måste du regelbundet mäta ditt blodtryck. Det är som sagt ingen garanti att du har ett bra blodtryck bara för att du mäter det på vårdcentralen, du kan ha maskerad hypertoni. Se om företagshälsovården kan göra en hälsokontroll, kanske har du en vän eller släkting som har en blodtrycksmätare? Eller om du tror att du är i riskgruppen för högt blodtryck – skaffa en egen blodtrycksmätare och mät hemma. Din hälsa är ditt ansvar.
Läs mer om våra blodtrycksmätare här.