Ditt blodtryck är inte det samma hela tiden, det varierar under dagen av en rad olika anledningar. Genom att kontinuerligt mäta ditt blodtryck kan du och din läkare få en bättre bild över ditt snittblodtryck. På läkarspråk kallas det ambulatorisk blodtrycksmätning och kan enkelt beskrivas som mätning av blodtrycket under ett helt dygn, utanför sjukhuset. Du kan också mäta blodtrycket hemma vid olika tidpunkter under dagen för att se hur ditt blodtryck påverkas av din vardag. Genom att notera när du mäter kan du se vad som påverkar ditt blodtryck positivt och vad som är negativt. Låt oss titta på 11 saker som påverkar ditt blodtryck.
1. Olika blodtryck under dagen
Det är helt normalt att blodtrycket förändras under dagen. Inte helt oväntat är det som lägst när du sover, stiger under dagen och börjar sedan sjunka under eftermiddagen. Denna förändring är naturlig och utan påverkan av yttre faktorer. Det spelar roll vilken tid på dagen du går till vårdcentralen och mäter ditt blodtryck.
2. Temperaturen, väder och vind
Temperaturen är en av de saker som påverkar ditt blodtryck. Normalt blir det högre när det är kallt och lägre när det är varmt. Kyla får blodkärl att dra sig samman och värme får dem att vidga sig vilket påverkar blodtrycket. Förändringar i luftfuktighet och atmosfärstryck kan också påverka blodtrycket, särskilt hos äldre personer.
3. Stress, en känd bov i dramat
Att stress höjer blodtrycket kommer nog inte som en överraskning för någon. Men stress kan komma i många former, inte bara på jobbet. Oro över din hälsa kan orsaka stress och som vi tidigare nämnt kan ett läkarbesök vara stressande.
4. Träning kan tillfälligt höja ditt blodtryck
Att pulsen ökar betyder inte att blodtrycket ökar proportionellt. Det är normal att se en liten ökning av blodtrycket under träning och vissa träningsformer ökar blodtrycket mer än andra. Till exempel så höjer styrketräning blodtrycket mer än konditionsträning. På plussidan så hjälper alla former av träning dig att sänka ett högt blodtryck på längre sikt.
5. Att vara kissnödig är inte bra
Att vara kissnödig är kanske en oväntad sak som påverkar ditt blodtryck. Ditt systoliska blodtryck, det första talet i en blodtrycksmätning – övertrycket, kan öka med 10 till 15 mmHg när blåsan är full. Så det är viktigt att gå på toaletten innan du mäter ditt blodtryck.
6. Ost och vin kan höja blodtrycket
Mat som innehåller tyramin kan höja ditt blodtryck tillfälligt och kan vara särskilt allvarligt för personer som äter antidepressiv medicin med så kallade MAO-hämmare. Lagrad ost, öl, vin, charkuterier och processat kött är exempel på mat med mycket tyramin.
7. Koffein får upp mer än trötta ögon
Koffein kan orsaka en dramatisk men tillfällig ökning av blodtrycket. Experterna är inte säker på varför men vissa forskare tror koffein blockerar de hormoner som vidgar artärerna, vilket hindrar en sänkning av blodtrycket. Andra tror att koffein ökar mängden adrenalin, vilket höjer blodtrycket.
8. Alkohol både höjer och sänker blodtrycket
Alkoholens påverkan på blodtrycket är väldigt individuellt. Vid ett litet intag vid enstaka tillfällen får de flesta en liten blodtryckssänkning följt av en liten höjning morgonen efter. Å andra sidan beräknar WHO att 16 procent av all alkoholrelaterad dödlighet beror på alkoholens blodtryckshöjande egenskaper.
9. Vitrockshypertoni
Många som mäter blodtrycket på sjukhuset eller på vårdcentralen får ett något förhöjt blodtryck på grund av stress. Det kallas vitrockshypertoni och mellan 10 och 15 procent av alla som får diagnosen primär hypertoni, det vill säga ett lite förhöjt blodtryck, kan i del förklaras av detta fenomen.
10. Maskerad hypertoni
Det finns människor som uppvisar motsatsen till vitrockshypertoni. Deras blodtryck är normal när de mäter på vårdcentralen men kan vara förhöjt hemma eller på jobbet. Det finns alltså högt blodtryck din läkare inte kan se.
11. Hur du mäter påverkar blodtrycket
Tänk på att hur du mäter också kan påverka resultatet. Vila före mätningen, var noga med att sitta korrekt och inte bli störd. Se vår film om hur du mäter blodtryck på ett korrekt sätt. Om du gör mätningar över flera dagar se då till att du gör dem vid samma tidpunkt och under liknande förhållanden.
Börja mäta ditt blodtryck idag!
Som du ser finns det många saker som påverkar ditt blodtryck under dygnet. Att mäta kontinuerligt ger dig en bra bild över din hälsa och kan hjälpa dig förekomma hälsoproblem. Ta tag i din hälsa och börja mäta ditt blodtryck redan idag – för de flesta som har högt blodtryck vet inte om det.
Läs mer om våra blodtrycksmätare.