För bara 50 år sedan ansågs högt blodtryck vara en sjukdom som inte gick att behandla. Idag vet vi mycket mer. Vad som orsakar högt blodtryck, vilka följdsjukdomar som är kopplade till högt blodtryck men viktigast av allt – vi vet hur vi effektivt kan behandla högt blodtryck. Blodtryckets historia är spännande och fullt av innovationer.
Blodtryckets historia börjar så långt tillbaka i tiden som 2 600 år före vår tideräkning. För 4 800 år sedan skrev den kinesiska kejsarens läkare “… Om för mycket salt används i blod härdar pulsen.” Det anses vara ett av de första tillfällen som blodtrycket noteras i medicinska sammanhang.
Förhistoriska läkare tittade på pulsen
Genom att känna på pulsen försökte egyptiska läkare hitta hjärt- och hjärnproblem. Metoderna beskrivs i skriften Ebers Papyrus från 1550 f.Kr. Ett dokument som beskriver över 800 sjukdomar och 7000 droger. Under antiken behandlade läkare sina patienter för “hård pulssjukdom” med kurer som akupunktur och åderlåtning med hjälp av iglar.
Historiska innovationer för att mäta blodtrycket
Prästen Stephen Hales uppfann 1733 en manometer, ett instrument som mäter tryck, och gjorde de första publicerade mätningarna av artärblodtrycket hos en häst. Den moderna blodtrycksmätaren kommer från ett mätinstrument som heter sphygmomanometer. Den använder en manschett som pumpas upp och en kvicksilverpelare för att mäta blodtrycket. Kvicksilverpelaren kan liknas vid en termometer med en skala i millimeter och det är därifrån enheten millimeterkvicksilver (mmHg) kommer ifrån. Mätaren uppfanns av Samuel Siegfried Karl Ritter von Basch 1881 och utvecklades av den italienska läkaren Scipione Riva-Rocci 1896. Scipione noterade när han inte längre kunde känna pulsen under uppblåsning av manschetten. Men han ”hittade” bara det övre trycket med sin mätare.
1905 beskrev den ryska läkaren Nikolai Korotkoff de ljud han hörde med ett stetoskop medan han fyllde och tömde en blodtrycksmanschett. Dessa ljud kallas Korotkoffljud och de hjälpte till att definiera det systoliska och diastoliska blodtrycket vi använder idag.
Blodtryckets moderna historia
I slutet av 50-talet lyckades forskare framställa vätskedrivande läkemedel. När det först testades på patienter med hjärtsvikt på grund av högt blodtryck kunde forskarna se att blodtrycket sjönk. Men alla patienter fick inte en blodtryckssänkning av behandlingen. I dag används en rad läkemedel för att behandla högt blodtryck. Till exempel anpassade vätskedrivande läkemedel, ACE-hämmare, Kalciumflödeshämmare och betablockerare.
1971 visade forskning att när undertrycket behandlas och sänks minskar risken för hjärt-kärlsjukdomar som stroke och hjärtsvikt. Lyckligtvis har dödligheten i dessa sjukdomar sedan dess minskat. Men ett för högt övertryck, så kallad isolerad systolisk hypertoni, ansågs fram till 1991 inte möjlig att behandla. Detta ändrades efter en stor studie på äldre kallad SHEP-studien och idag behandlas ett högt övertryck rutinmässigt.
Den mycket gamla tumregeln ålder plus 110 i övertryck är sedan länge lagd till handlingarna. Nu är läkare och forskare överens om att alla, oavsett ålder bör sträva efter ett blodtryck kring 120/80 mmHg.
Idag vet vi hur viktigt blodtrycket är
Forskare och läkare är överens om att ett obehandlat högt blodtryck är skadligt för hälsan på flera sätt, bland annat ökar risken för stroke och hjärtinfarkt. Tyvärr ger ett något förhöjt blodtryck sällan symtom, men det är ändå skadligt i det långa loppet. Så du måste mäta för att veta. Mät på vårdcentralen eller hemma med en kliniskt validerad blodtrycksmätare för hemmabruk. Och börja skriva ditt eget blodtrycks historia och din resa mot en bättre förståelse för din hälsa.
Läs mer om vår uppkopplade och kliniskt validerade top-of-the-line blodtrycksmätare Omron M7 Intelli IT AFIB som också kan varna för förmaksflimmer.