Antalet personer i världen som har högt blodtryck har fördubblats sedan 1990 enligt en internationell studie som nyligen publicerades i den ansedda tidskriften The Lancet. Och skillnaden är stor mellan länderna.
Uppskattningsvis har 1 miljard människor högt blodtryck idag och komplikationer av högt blodtryck är en av de vanligaste dödsorsakerna. Antalet ökar och det är nu dubbelt så många som har högt blodtryck jämfört med 1990. Men skillnaden mellan länder och regioner är stor. Länder som Tyskland och Spanien ser en minskning, många länder ligger oförändrade medan till exempel Uzbekistan, Argentina och Paraguay ser en stor ökning av högt blodtryck.
Hur ser det ut i Sverige?
Enligt statistik från Folkhälsomyndighetens databas hade 17 procent av alla kvinnor och män mellan 16 och 84 år högt blodtryck 2004. År 2021 har den siffran ökat för kvinnor till 22 procent och för män till 26 procent. Tittar vi på äldre åldersgrupper är ökningen större för både män och kvinnor.
Andel självrapporterat högt blodtryck i procent enligt Folkhälsomyndigheten.
Kanada är bäst i klassen
Kanada tillhör de länder som har en minskad mängd högt blodtryck. De har den högsta graden av kontroller och behandlingar av högt blodtryck och det gör skillnad. Kanada ser sjunkande tal för både män och kvinnor och är därmed bland de länder som går mot strömmen. Mycket tack vare att de har fokuserat på att minska högt blodtryck med nationella program. 2019 var Kanada tillsammans med Peru de två länder med lägst andel högt blodtryck bland befolkningen.
Högt blodtryck är en dold sjukdom
I Lancet studien visar det sig att 51 procent av männen och 41 procent av kvinnorna med högt blodtryck inte var medvetna om det. Det innebär att hundratals miljoner människor runt om i världen inte behandlas och kan drabbas av allvarliga sjukdomar som stroke och hjärtinfarkt. Även demens har kopplats till högt blodtryck.
Studien konstaterar att den troligaste orsaken till ökningen är att människor generellt lever allt längre och med åldern kommer högre blodtryck.
Viktigt att mäta blodtrycket
Forskarna ser ett ökat behov av kontinuerliga kontroller av blodtrycket. Studien konstaterar också att med digitaliseringen finns nya möjligheter för övervakning av blodtrycket i hemmet. Med hjälp av påminnelser via sms och andra digitala hälsoverktyg som uppmuntrar hälsosamma beteenden kan trenden vändas enligt forskarna.
”Vi behöver bättre strategier för att öka diagnos och hantering, utnyttja primärvården eller befintliga system eller identifiera nya metoder för att engagera konsumenterna i blodtryckshantering.” Citat ur Lancet studien.
Du kan ta ansvar för ditt blodtryck genom att mäta det hemma, på vårdcentralen eller vid företagshälsovården. Det viktiga är att du mäter och gör det kontinuerligt. Att upptäcka och behandla högt blodtryck tidigt har många och stora hälsofördelar.
Mäter du kontinuerligt blodtrycket får du en blodtryckshistorik och samtalet kring din hälsa med din läkare blir mycket bättre. Ta ansvar för din hälsa och blodtryck. Börja mäta idag. Läs mer om våra kliniskt validerade blodtrycksmätare här.