Så påverkas hjärnan av högt blodtryck
Ditt blodtryck och din hjärn-hälsa är tätt sammankopplade. Till exempel är försämrat minne ofta associerat med åldrande och ses som något normalt. Men i två studier av hjärnan vid University College i London såg forskarna tecken på att försämrat korttidsminne till viss del var en effekt av högt blodtryck.

Hur påverkas hjärnan av högt blodtryck?
Ett ständigt högt blodtryck är farligt för hjärnan på flera sätt. Med högt blodtryck kommer stela blodkärl och åderförkalkning. Det vill säga att fett samlas på insidan av blodkärlen vilket kan orsaka blodproppar. Vidare blir blodkärlen sköra av ett högt blodtryck vilket ökar risken för att de brister. Högt blodtryck är den största riskfaktorn både för hjärninfarkt och hjärnblödning, även kallat stroke.
Hjärnan är ditt viktigaste organ
Hjärtat pumpar ut cirka 750 milliliter blod per minut och runt 15 procent av det går till hjärnan, trots att den bara utgör cirka två procent av vår vikt. Så blockeringar eller ett minskat flöde i hjärnan kan få allvarliga konsekvenser. I en brittisk studie fann läkare att skador som ofta uppstår när hjärnan åldras och som är riskfaktorer för kognitiv försämring påskyndas av högt blodtryck. Läkarna i studien oroas över de skador ett okontrollerat blodtryck kan orsaka på människors hjärnor.
Högt blodtryck bidrar till kognitiv nedsättning
Mild kognitiv försämring kan vara ett problem, men det är vanligtvis ganska hanterbart. Med kognitiv försämring menas en försämrad mental kapacitet som till exempel lättare minnesförlust. Att vi får lite sämre minne när vi åldras är inget nytt. Men allvarlig minnesförlust är en katastrof, förr kallades det senilitet, men läkare använder numera termen demens i stället. Demens kännetecknas av allvarliga försämringar av minne, resonemang och omdöme, eller kraftig kognitiv försämring. Även om det finns flera andra sjukdomar som kan orsaka demens, så står vaskulär demens och Alzheimers sjukdom för de flesta. Vaskulär demens uppstår på grund av rubbningar av blodflödet i hjärnan. Till exempel på grund av blodproppar, blödningar eller förkalkningar i blodkärlen. Eftersom högt blodtryck orsakar skador på blodkärlen i hjärnan är det lätt att se hur det bidrar till vaskulär demens.
Träning kan förebygga demens
Träning får blodkärlen i hjärnan att fungera bättre och förebygger indirekt vaskulär demens. Det har också en allmän positiv effekt på blodtrycket. I en nyligen publicerad studie från Göteborg följdes kvinnor från 50- till 90-årsåldern och den visade att de som var vältränade hade hela 90 procent lägre risk att utveckla demens i hög ålder jämfört med de som hade genomsnittlig kondition.
Symtom på högt blodtryck är ovanligt
Om ditt blodtryck är riktigt högt påverkar det hjärnan och kan det ge symtom som yrsel, huvudvärk och trötthet men allt som oftast märker du inga symtom alls. Måttligt förhöjt blodtryck är inte direkt farligt eller obehagligt i sig men om det inte behandlas kan det ge allvarliga sjukdomar som stroke, hjärtsvikt, njursvikt och hjärtinfarkt.
Aldrig för sent att ta kontroll över hälsan
Första steget mot att ta kontroll över din hälsa och ditt blodtryck är att mäta just blodtrycket. Med en så enkel hälsokontroll kan du få reda på om du har högt blodtryck som i förlängningen kan skada hjärnan, vilket kan orsaka stroke och demens. Det är lätt att behandla högt blodtryck med goda resultat men det gäller att upptäcka det i tid för att behandlingen ska ge god effekt. Å andra sidan är det aldrig för sent att ta kontroll över blodtrycket och därmed sin hälsa.
Sänk ett högt blodtryck och ta hand om hjärnan
Nästa steg är att sätta upp ett mål för din hälsa. Det kan vara saker som blodtrycksmål, viktmål och konditionsmål. Livsstilsförändringar är en vanlig del i behandlingen mot högt blodtryck och det har också generella positiva effekter på hjärnan. Du kan börja med att läsa vår artikel om 5 sätt att naturligt sänka blodtrycket som ett första steg mot en bättre hjärn-hälsa och ett lägre blodtryck.
Läs mer om våra blodtrycksmätare för hemmabruk här.