Salt smaksätter vår mat och är en av de vanligaste kryddorna i hela världen. Det har traditionellt använts som konserveringsmedel och är en av grundsmakerna i de flesta kök. Salt är också viktigt för våra kroppar, vi behöver salt, men i för stora mängder blir det skadligt och kan bland annat orsaka högt blodtryck.
Salt heter på kemispråk natriumklorid. Natrium är ett ämne som kroppen behöver för till exempel nervimpulser och muskelfunktion. Vilket bland annat hjälper till att hålla rätt balans mellan vatten och mineraler i kroppen. För mycket natrium, det vill säga för mycket salt, kan ge högt blodtryck. Och högt blodtryck ökar risken för bland annat stroke och hjärtinfarkt.
Vad händer i kroppen?
När vi äter för mycket salt har njurarna svårt att hålla rätt koncentration natrium i blodet. När koncentrationen av natrium blir för hög ökar kroppen mängden vatten för att späda ut natriumet. Det ökar mängden vätska i kroppen och runt cellerna och du får en större mängd blod. Mer blod betyder att hjärtat måste jobba hårdare och trycket på blodkärlen ökar. Om inte mängden vätska och blod i kroppen minskar kan det leda till att blodkärlen stelnar och blodtrycket ökar. Vi vet att högt blodtryck kan skada hjärta och njurarna samt orsaka stroke och för mycket natrium kan även skada njurarna. Så om du äter mycket salt kan du få högt blodtryck och det blir en extra stor påfrestning på njurarna.
Salt är salt och påverkar blodtrycket
Det finns en mängd olika salt att köpa i livsmedelsbutiker och hälsokostbutiker. Det finns salt som tillskrivs fantastiska egenskaper, men de är alla i grunden natriumklorid. Vissa salt har spårämne, små mängder av andra ämnen, som ger färg och smak men det påverkar inte hälsoeffekterna av saltet.
Bordssalt är det vanligaste och mest processade. Salt utvinns i gruvor och processas för att ta bort spårämnen och föroreningar. Ibland tillsätt jod till saltet. Vilket är viktigt för sköldkörtelhormon som är en del av ämnesomsättningen. På 20-talet började man tillsätta jod i salt för att förebygga sjukdomar som struma och hypotyreos, brist på sköldkörtelhormon.
Havssalt framställs genom att havsvatten förångas. Det består främst av natriumklorid, men innehåller ibland spår av mineraler som kalium, zink, och järn beroende på vilket hav vattnet kommer ifrån. Havssalt processas inte lika hårt som bordssalt och är därför naturligare men för den skull inte nyttigare.
Himalayasalt, ibland kallat rosa salt, bryts gruvor i Pakistan. Den rosa färgen kommer från små mängder järnoxid. I likhet med havssalt är det mindre bearbetat än bordssalt, därför är kristallerna större och innehåller små mängder av mineraler så som järn, kalcium, kalium, och magnesium.
Alla typer av salt kan ge högt blodtryck om du äter för mycket av det. Så salta lagom.
Hur mycket är lagom med salt?
Livsmedelsverket rekommenderar att en vuxen person äter cirka 6 gram salt per dag. En svensk konsumerar idag uppskattningsvis cirka 10 till 12 gram salt, med alla de hälsorisker det innebär. Det mesta av saltet vi får i oss kommer från processade livsmedel som korv och charkuterier, ost, bröd, färdigmat och att många använder mycket salt i matlagningen. Natrium finns naturligt i livsmedel som ägg, kött, fisk och spannmål. Så det är lätt att få i sig den mängd natrium kroppen behöver utan att salta maten.
Ta kontroll över salt och högt blodtryck idag
Att minska på saltet och därigenom natrium i din kost är inte bara bra mot högt blodtryck. Det minskar även risken för hjärt- och kärlsjukdomar och belastningen på dina njurar. En minskning av saltet kommer att ha positiva hälsoeffekter och sänka blodtrycket för både personer med högt blodtryck som för de med ett mer normalt blodtryck.
WHO konstaterar lite torrt att ”reducera saltmängden beräknas vara ett mycket kostnadseffektivt sätt att förbättra folkhälsan”. Livsmedelsverket har tagit fram ett verktyg de kallar Syna Saltet som kan hjälpa dig fatta bra beslut för din hälsa. Så salta lagom för blodtrycket och ät livsmedel med naturligt förekommande natrium.
Tror du att du konsumerar för mycket salt och är orolig för ditt blodtryck? Det enda sättet att veta om du har högt blodtryck är att mäta. Börja mäta idag och ta kontroll över din hälsa. Läs mer om våra blodtrycksmätare här.