Om du inte sover tillräckligt ökar risken för högt blodtryck. Det visar ny forskning från Archives of Internal Medicine. För lite sömn med dålig kvalitet kopplas samman med ökad risk för högt blodtryck. Både det systoliska övertrycket och diastoliska undertrycket ökar enligt studien.
Det finns flera nya studier om sömn och blodtryck. Som ett lysande exempel tilldelades Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash och Michael W. Young 2017 Nobelpriset i medicin för sina upptäckter kring cellens inbyggda klocka. Deras upptäckter förklarar hur växter, djur och vi människor anpassar vår fysiologi till dygnets faser. Vår inbyggda klocka styr viktiga funktioner som sömn, hormonnivåer, kroppstemperatur och ämnesomsättning, vilket i sin tur påverkar blodtrycket.
Naturens egen klocka är en gammal upptäckt
Redan på 1700-talet blev astronomen Jean Jacques d’Ortous de Mairan nyfiken på den inbyggda klockan. Han studerade hur silverakacian öppnade och vände sina blad mot solen på dagen och slokade under natten. Men vad händer om den står i ständigt mörker? Jean Jacques studerade en silverakacia i ständigt mörker och fann att beteendet fanns kvar oberoende av solljuset. Akacian har alltså en inbyggd biologisk klocka.
Cirkadisk rytm, sömn och blodtryck
Forskare kallar organismers inbyggda klocka för den cirkadiska rytmen. Namnet kommer från latinets circa dies, “ungefär en dag”. En väl fungerande cirkadisk rytm hjälper våra kroppar att anpassa oss till dygnet och reglerar som vi nämnt saker som sömn, ämnesomsättning och blodtryck. Att sova dåligt en natt är ingen större fara men att under längre tid rubba den cirkadiska rytmen, det vi ofta kallar dygnsrytmen, är inte bra. En studie från Stockholms Universitet konstaterar att:
”Skiftarbete där nattjänstgöring ingår innebär även högre risker för hjärt- och kärlsjukdom, bröstcancer och mag- och tarmbesvär, till exempel magsår. Metabolt syndrom verkar också vara vanligare bland skiftarbetare. Metabolt syndrom ökar risken för hjärt- och kärlsjukdom och innebär att man drabbas av fetma (särskilt runt magen), högt blodtryck, förhöjda blodfettsnivåer samt alltför höga blodsockernivåer.”
Högt blodtryck påverkar inte alltid allmäntillståndet
Högt blodtryck är vanligt men få har symtom. Uppskattningsvis har var fjärde svensk har ett högt blodtryck och risken ökar med åldern. Bland personer över 65 år beräknas 50 procent drabbade av högt blodtryck. Det lömska med ett högt blodtryck är att det oftast inte påverkar ditt allmäntillstånd eller sömn. Högt blodtryck ger sällan symtom men är trots det skadligt om det inte behandlas. Ett högt blodtryck under en längre tid kan leda till sjukdomar som hjärtinfarkt, förmaksflimmer och stroke.
Bättre sömn positivt för ditt blodtryck
Ändrade levnadsvanor är ett bra sätt för att få bättre sömn och samtidigt få ett bra blodtryck. Träna efter din förmåga, ät hälsosamt, minska alkoholkonsumtionen och den lite svårare: stressa mindre. Vidare är det alltid bäst att sluta röka om du röker.
Att mäta ditt blodtryck blir till ett kvitto på din hälsa. Mät på vårdcentralen, företagshälsan eller hemma med en egen mätare. Börja föra en blodtrycksdagbok. I appen Omron Connect kan du föra blodtrycksdagbok, sömndagbok och följa din livsstil. Ett bra verktyg för att ta kontroll över din hälsa.
Prata med din läkare eller vårdcentral om du känner oro för din sömn, sömnapné eller ditt blodtryck.
Läs mer om våra blodtrycksmätare här.