Förmaksflimmer ökar risken för stroke. Men bara hälften av alla med flimmer har tydliga symtom. Hur ska du som misstänker att du är drabbad agera? Ett bra sätt att upptäcka förmaksflimmer är att ta ett EKG. EKG mäter hjärtats aktivitet och upptäcker rytmrubbningar. Men måste du till sjukhuset för att mäta?
Cirka 370 000 svenskar lider idag av förmaksflimmer. Ibland kallas sjukdomen för hjärtflimmer och den räknas till en av våra folksjukdomar. Utmaningen för vården är att hitta alla med förmaksflimmer, särskilt de utan symtom. EKG är ett av de främsta verktygen som läkare har för att hitta flimmer.
Alla vuxna kan drabbas, men oftast äldre
Förmaksflimmer är lite lurigt. Det ger inte alltid tydliga symtom och bara hälften av alla drabbade känner något. Det är något vanligare bland män än kvinnor och förmaksflimmer kan komma tidigt i livet, runt 35 års ålder. Men den stora majoriteten är över 60 år gamla. Vid 80 år drabbas nästan 15 procent.
Symtom på förmaksflimmer
Om ditt hjärta slår snabbt och hårt samtidigt som pulsen är oregelbunden så kan det vara förmaksflimmer. Många beskriver det som en sprattlande fisk i bröstet. Men symtom kan också vara att du blir andfådd, får svårt att andas, du blir yr och mår illa. Eller så känner du ingenting alls, du blir bara lite trött.
Ett typiskt ”dolt” symtom är att du plötsligt inte orkar lika mycket längre.
EKG hittar förmaksflimmer
Med en EKG-apparat kan du mäta och se om du har förmaksflimmer. Men är inte en EKG-apparat en stor och dyr sak med massor med sladdar som står på sjukhuset? Jo, det är helt sant. Med en EKG byggd för användning på sjukhus kan läkare se en rad hjärtsjukdomar som till exempel hjärtinfarkt, förstorat hjärta och rytmrubbningar.
Att mäta EKG hemma
Med en liten och smidig EKG-apparat för hemmabruk kan du upptäcka rytmrubbningar som förmaksflimmer utan en massa sladdar. Du håller dina fingrar på mätplattor och där känner apparaten av hjärtats aktivitet. Det är inte en ersättning för sjukhusets EKG-apparat men ett väldigt bra komplement. Den lilla mätaren kan du ha hemma och mäta när du misstänker att du har en episod av hjärtflimmer.
Hur farligt är det?
Förmaksflimmer är i sig inte så farligt om du inte har kraftiga besvär. Men det kan vara jobbigt med rusande puls och trytande ork. Men det farliga med förmaksflimmer är risken för blodproppar och då främst en blodpropp i hjärnan – det vill säga stroke. Förmaksflimmer med eller utan symtom är i sig lika farliga men flimmer utan symtom blir farligare för att det inte upptäcks och får fortgå. Vilket ökar risken för följdsjukdomar.
Mät EKG för att hitta förmaksflimmer
Att registrera hjärtats EKG är det enda säkra sättet att veta om du har förmaksflimmer eller inte. Läkarna använder det varje dag och du kan nu göra EKG-mätning hemma när du behöver. Det kan vara under en period ordinerad av din läkare eller när du misstänker att ett förmaksflimmer blossar upp. EKG kan berätta det för dig om det är en episod av hjärtflimmer.
Med vår blodtrycksmätare OMRON Complete kan du mäta både blodtrycket och registrera ditt hjärtas EKG för att se om du har förmaksflimmer. Dela sedan data med din läkare så att ni får samsyn kring din hjärthälsa.
Vad är högt blodtryck?
Högt blodtryck försvårar hjärtats pumparbete och kan vara allvarligt om du inte får det behandlat. Det räknas till en av folksjukdomarna och i Sverige har nästan hälften av alla i åldersgruppen 65–85 år högt blodtryck. Högt blodtryck är en riskfaktor för hjärt-kärlsjukdom.