Att fysisk aktivitet är bra för blodtrycket är ingen nyhet. Därför skriver läkare allt oftare ut fysisk aktivitet på recept, FaR, när blodtrycket stiger. Men vilken träning är bäst för normalt, normal/högt och högt blodtryck? Sänk blodtrycket med rätt träning som är anpassad efter det blodtryck du har idag.
Övervikt är idag en av de främsta orsakerna till ohälsa i Sverige. En studie från folkhälsomyndigheten visar att andelen vuxna personer med övervikt fördubblats sedan 80-talet. Uppskattningsvis är varannan vuxen svensk överviktig eller har ohälsosam fetma. Att vara överviktig ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar som till exempel högt blodtryck. Med högt blodtryck ökar risken för bland annat stroke och hjärtinfarkt.
Det ohälsosamma fettet
Forskare runt om i världen studerar hur vi lever och hur vi mår utifrån mängder med parametrar. Till exempel har forskare i Uppsala tittat på hur visceralt fett påverkar blodtrycket. Övervikt handlar inte bara om bilringar, fettvalkar och ölmagar. Var fettet sitter på kroppen spelar roll för hur farligt det är för hälsan. Även om underhudsfettet är lättast att se och ta tag i, alltså bilringarna, är det inte det som är farligast. Fettet inne i kroppen, det som ligger runt organen, är värre för hälsan. Det kallas för bukfett eller dolt fett, ett mer vetenskapligt namn är visceralt fett, det vill säga inre fett.
Hälsorisker med visceralt fett
Att bukfettet är mer ohälsosamt än underhudsfettet är ingen nyhet. Läkare och forskare vet idag att visceralt fett ökar risken för högt blodtryck, diabetes typ 2 och hjärtinfarkt. Men nya rön visar att risken att bli sjuk ökar snabbt redan vid små mängder bukfett. Utöver de redan nämnda sjukdomarna ökar fetma risken för bland annat sömnapné, artros och cancer.
Visceralt fett och högt blodtryck
Hur påverkar då fetma och visceralt fett ditt blodtryck? När en person är överviktig måste hjärtat arbeta hårdare för att pumpa blodet genom kroppen. Den extra ansträngningen trycker på blodkärlen som i sin tur håller emot vilket får blodtrycket att öka. Så all övervikt ökar blodtrycket. Andra faktorer som anses vara ansvariga för fetma-relaterade förändringar i blodtrycket är påverkan på njurarna och hormoner som produceras av själva fettet, som till exempel leptin.
Så mäter du visceralt fett och blodtryck
Det kan vara svårt att få ett exakt mått på mängden visceralt fett, just för att det är inne i magen. Det finns som tur är bra sätt att uppskatta mängden bukfett som du kan göra hemma utan att uppsöka vårdcentralen. Det snabbaste och enklaste är att köpa en så kallad kroppssammansättningsvåg, eller smart våg, som med hjälp av en svag elektrisk spänning mäter din kroppssammansättning och utifrån det beräknar ditt viscerala fett. Ett annat sätt är att mäta magens omkrets strax ovanför naveln och att beräkna ditt BMI, Body Mass Index. Har du ett midjemått över 94 cm för män och över 80 cm för kvinnor och samtidigt ett BMI över 25 så har du en ökad risk för högt blodtryck och andra sjukdomar som är relaterade till visceralt fett. Läs mer om hur du mäter på 1177.se. Glöm inte mäta blodtrycket, något som alla bör göra regelbundet.
Du kan göra mycket själv för att må bättre
Träning är viktigt för hälsan. Utöver de allmänna hälsovinsterna med att träna så är visceralt fett metaboliskt aktivt, det vill säga att det snabbt minskar vid förändrade levnadsvanor, snabbare än underhudsfettet. Forskarna tittade på genetiska faktorer men fann att största till bukfetma är att vi äter för mycket och rör oss för lite.
Må bättre genom att äta nyttigt och vara mer aktiv. Se upp med oregelbundna matvanor, stress och att äta mycket socker. Kontrollera din hälsa med en blodtrycksmätare, mät ditt viscerala fett med en smart våg och prata med din läkare om du har frågor eller är orolig.
Läs mer om våra blodtrycksmätare här och våra smarta vågar som kan mäta visceralt fett här.