Att graviditet innebär stora påfrestningar på kroppen är ingen nyhet. Men att det är påfrestande för hjärta och blodkärl tänker inte alla på. Under en graviditet ökar blodmängden med en liter och hjärtat pumpar ut upp till 40 procent mer blod per minut. Även pulsen ökar normalt med cirka 10 procent. Det är därför inte konstigt att du kan få högt blodtryck när du är gravid. Högt blodtryck kan även vara en del i det som kallas för havandeskapsförgiftning. Det är helt enkelt viktigt att du håller koll på ditt blodtryck under graviditeten.
Fler får högt blodtryck under graviditeten
En amerikansk studie, publicerad i tidningen Hypertention, visar att förekomsten av högt blodtryck under graviditeten har ökat under de senaste 40 åren. En av förklaringarna kan ligga i den stigande åldern hos förstagångsföderskor och en högre medelålder hos gravida.
Omkring 10 procent av alla gravida kvinnor drabbas av komplikationer under sin graviditet, till exempel högt blodtryck. Ett högt blodtryck under graviditeten är inte bara farligt för dig utan även för ditt foster. Ofta märker du inte själv att du har högt blodtryck utan det brukar upptäckas vid kontroller hos barnmorskan.
Det är viktigt att ett eventuellt högt blodtryck upptäcks tidigt. Här kan blodtrycksmätning i hemmet vara till hjälp. Viktigast av allt är att du har en öppen och kontinuerlig dialog med din barnmorska och läkare.
Symptom på hypertoni
Högt blodtryck är allt som oftast svårt att upptäcka utan att mäta det. Symtomen är vaga och ibland helt frånvarande. Men är du gravid ska du se upp om du får plötslig huvudvärk, synbesvär såsom flimmer, ont i övre delen av magen, samt om ansikte, händer eller fötter plötsligt svullnar upp. Om du upplever symptom på högt blodtryck – kontakta genast din barnmorska eller läkare. Bäst är om du kan upptäcka ett förhöjt blodtryck innan det ger symptom. Det gör du genom att kontinuerligt mäta ditt blodtryck.
Behandling högt blodtryck under graviditeten
Viktigast när du har högt blodtryck är att gå på regelbundna kontroller för att hålla din hälsa under uppsikt. Att mäta hemma med en blodtrycksmätare kan vara ett bra komplement till de mätningar som görs hos barnmorskan och hjälpa till att se hur du mår och hur blodtrycket utvecklas över tid.
Normalt behandlas ett något förhöjt blodtryck under graviditeten med vila och i vissa fall medicinering. Det är en avvägning din läkare gör utifrån dina unika förutsättningar och hälsa. Att undvika stress är också viktigt då det kan höja blodtrycket. Det är bra att träna och leva ett aktivt liv då det sänker blodtrycket. Men tala med din läkare innan du påbörjar ett träningsprogram eller ändrar din livsstil.
Ökad risk för förhöjt blodtryck senare i livet
Har du haft högt blodtryck under graviditeten löper du fyra gånger så stor risk att drabbas av högt blodtryck senare i livet. Högt blodtryck kan orsaka en rad sjukdomar så som njurproblem, hjärtinfarkt och stroke. Precis som under graviditeten är högt blodtryck senare i livet svårt att upptäcka utan att mäta det, då det oftast inte uppstår tydliga symptom.
En svensk studie från Danderyds sjukhus såg att kvinnor som haft högt blodtryck under graviditeten oftare får hjärt- kärlproblem senare i livet. De fick även besvär med högt blodtryck redan i 40-års åldern, mycket tidigare än kvinnor som inte haft högt blodtryck under graviditeten.
För din hälsa och ditt blodtryck är det bra att leva hälsosamt liv med motion och bra kost samt att du kontrollerar blodtrycket, i förebyggande syfte.
Läs mer om våra blodtrycksmätare.