Människor mitt i livet tänker sällan på sitt blodtryck. Vardagens bestyr och att hinna med allt i våra hektiska liv prioriteras över något som känns avlägset och något som drabbar äldre. Men det finns goda skäl till att hålla lite koll på blodtrycket. Särskilt för kvinnor. I en ny norsk studie konstateras det nämligen att högt blodtryck hos medelålders kvinnor är en större riskfaktor för hjärt- kärlsjukdomar senare i livet, än vad det är hos män. I studien som presenteras i tidskriften European Journal of Preventive Cardiology, ingick 6 381 kvinnor och 5 948 män som följdes under flera år.
Viktigt för medelålders kvinnor att hålla koll på sitt blodtryck
Studien inleddes med att blodtryck mättes på över 12 000 medelålders kvinnor och män. Sedan följde forskarna gruppen under 15 år och tittade på bland anat sambandet mellan högt blodtryck i medelåldern och förekomsten av hjärt-kärlsjukdomar senare i livet.
Forskarna såg att ett måttligt förhöjt blodtryck hos medelålders kvinnor ökade risken för kranskärlssjukdomar senare i livet, till exempel kärlkramp. Ett liknande samband sågs inte hos männen i studien, efter att forskarna justerat resultaten för andra riskfaktorer.
”Även om de känner sig friska, så bör kvinnor låta kontrollera sitt blodtryck med regelbundna intervaller. De som har andra riskfaktorer, som fetma, diabetes, autoimmuna sjukdomar, graviditetskomplikationer eller som har föräldrar med högt blodtryck, bör kontrollera det ännu oftare”, säger Ester Kringeland en av forskarna bakom studien.
Börja kolla blodtrycket tidigare
Enligt nya riktlinjer från European Society of Cardiology bör alla vuxna, från 18 års ålder, kontrollera sitt blodtryck regelbundet. I Sverige finns det idag inga nationella riktlinjer för blodtrycksmätning, så kallad screening, utan det sker på läkares eller patientens eget initiativ. Därför är det oftast äldre personer med kanske en riskfaktor som mer regelmässigt får sitt blodtryck kontrollerat. Men de norska forskarna tycker att det finns anledning för medelålders kvinnor att kontrollera sitt blodtryck regelbundet, redan så tidigt som i 40-årsåldern.
Minska risken för högt blodtryck
Det finns flera sätt att undvika eller sänka ett något förhöjt blodtryck utan att behöva söka vård. Det handlar om livsstilsförändringar som att äta nyttigt, hålla koll på vikten och att motionera regelbundet. Att vara överviktig är skadligt på flera sätt, där högt blodtryck är en av de allvarligare. Att ha en hälsosam vikt är bra på flera sätt, inte bara för blodtrycket. Sjukvården ser fördelarna med livsstilsförändringar för individen och skriver allt oftare ut fysisk aktivitet på recept, så kallad FaR.
Börja mäta blodtrycket, extra viktigt för medelålders kvinnor
Det är inte bara medelålders kvinnor som behöver kontrollera sitt blodtryck. Alla vuxna bör kontrollera sitt blodtryck regelbundet. Högt blodtryck har sällan symtom och ett något förhöjt blodtryck har nästan aldrig symtom. Men att lämna ett något förhöjt blodtryck obehandlat ökar risken för stroke, hjärt-kärlsjukdomar och demens. Mät på företagshälsovården, boka en tid på vårdcentralen eller börja mäta hemma. Det viktiga är att du mäter och tar ansvar för din hälsa.
Vilken blodtrycksmätare passar dig? En som upptäcker hjärtflimmer, en som är lätt att ta med på resan eller en som är uppkopplad mot din telefon? Läs mer om våra blodtrycksmätare här.