Med stora rubriker om ungdomar som får hjärtstopp under matcher eller lopp är frågan om konditionsträning är bra för hjärtat befogad. Det korta svaret är: Ja. Konditionsträning är bra för hjärtat och för hälsan på många sätt. Men låt oss kika in bakom rubrikerna och se vad som händer i kroppen när du konditionstränar och vad du ska tänka på.
Budskap vi får i media färgas ofta av våra omständigheter. Vad vi reagerar på och vad som berör oss. Självklart är det mer uppseendeväckande när en fotbollsspelande ungdom plötsligt dör på planen än den goda nyheten att konditionsträning är bra för hjärtat och hälsan.
Hur påverkar konditionsträning hjärtat och hälsan?
Hjärtat stärks när du konditionstränar. Ditt hjärta blir lite större och mer tänjbart vilket gör att det lättare kan pumpa runt blodet i kroppen. Samtidigt får du mer blod och små blodkärl, så kallade kapilärer. Allt detta gör att mer blod kan nå dina muskler och du orkar mer och längre. En ytterligare fördel med konditionsträning är att blodkärlen blir mer elastiska, vilket sänker blodtrycket.
Träning är bra för hälsan kort och gott
Det finns många studier som visar att all form av träning och fysisk aktivitet är bra för hälsan. Både den fysiska hälsan och den psykiska hälsan mår bra av rörelse. Det finns till och med Fysisk aktivitet på Recept, förkortat FaR, som läkare kan skriva ut i stället för medicin. Debatten om vilken träningsform som är bäst pågår hela tiden men alla är nog överens om att den träning som blir av alltid är bäst.
Men de svarta rubrikerna då?
De tragiska rubriker vi minns är som tur är de ovanliga fallen. Helt säkert är att fler skulle må dåligt och få kortare liv om alla slutade träna helt, än de fåtal som drabbas sjukdomar på grund av för hård träning idag.
Vad gör idrotten för att hindra detta?
Det finns en diskussion om att börja screena (förebyggande undersöka) unga elitidrottare för att hitta dolda hjärtfel. Tyvärr har ingen handlingsplan tagits fram av vid Riksidrottsförbundet eller nationellt inom sjukvården. Det finns kliniker där privatpersoner som håller på med konditionsträning på hög nivå kan få hjärtat undersökt i förebyggande syfte. Det kan vara intressant för personer med hjärtsjukdom i familjen som en säkerhetsåtgärd inför ett långt konditionslopp som Vasaloppet eller ett maraton.
Hitta den träningsform som passar dig
Så om vi lämnar elitidrottande ungdomar och tittar på vanliga motionärer. Vad kan vara bra att tänka på? Först och främst är det bra att komma ihåg att all fysisk aktivitet är bra för dig. Att promenera 30 minuter om dagen har i studier visat sig ha väldigt stora fördelar för hjärtat och hälsan, det är en bra form av konditionsträning. Tycker du det är roligare att simma, dansa eller cykla. Bra, gör det du tycker är roligt och gör det ofta. Försök röra på dig varje dag. Som sagt: den bästa träningen är den som blir av. Kanske en träningskompis kan hjälpa dig med motivationen på regniga dagar.
Prata med din läkare om hjärtat och konditionsträning
Men är du sugen på att springa långt och träna hårt och du är orolig eller att det finns en historia av hjärtbesvär i familjen ska du prata med en läkare. Genom att öka din fysiska aktivitet kan du förebygga och behandla många sjukdomar. Glöm inte kolla blodtrycket., Många som har förhöjt blodtryck känner inte till det och träning kan hjälpa dig att sänka det utan medicinering.
Läs mer om våra blodtrycksmätare för hemmabruk här.