Stroke är en av de allvarligaste följdsjukdomarna av högt blodtryck. I Sverige uppskattas omkring 1,8 miljoner människor ha högt blodtryck, det motsvarar 27 procent av den vuxna befolkningen. Förebyggande åtgärder skulle minska förekomsten av hjärt- och kärlsjukdomar, framför allt stroke, hjärtsvikt och hjärtinfarkt. Åtgärder som att följa blodtrycket under längre tid med hjälp av hemmamätning och livsstilsförändringar.
Stoke, TIA och högt blodtryck
Årligen diagnostiseras cirka 20 000 personer i Sverige med stroke. Utöver det drabbas cirka 8 000 personer av en TIA. TIA står för transitorisk ischemisk attack. Transitorisk betyder övergående och ischemi betyder syrebrist i en vävnad. TIA är en förvarning till stroke. Upp till tio procent av alla som får en TIA drabbas inom två dagar av en stroke. Risken för stroke och TIA ökar med ett högt blodtryck.
Ålder är en riskfaktor för stroke
Stroke tillhör en av de största folksjukdomarna och är efter hjärtinfarkt och cancer den tredje vanligaste dödsorsaken i västvärlden. Stroke drabbar ofta äldre. Medelåldern för en stroke 2020 var 75 år, 73 år för män och 77 år för kvinnor. Bland personer yngre än 65 år dominerade männen.
Åskknallshuvudvärk
Spontan subaraknoidalblödning är en allvarlig typ av stroke som ger en plötslig och väldigt kraftig huvudvärk. Det kallas ibland för åskknallshuvudvärk. Alla fall av åskknallshuvudvärk är inte en stroke, utan är ofta riskfria.
“Med tanke på att huvudvärksattacken kan vara orsakad av en subaraknoidalblödning är det viktigt att man snarast möjligt tar reda på om detta är fallet eller inte. Skulle en subaraknoidalblödning föreligga måste man genast genomföra en adekvat kärlutredning och ombesörja ett snabbt neurokirurgiskt omhändertagande.” Läkartidningen 23/2006
Cirka 9 procent av alla stroke-fall orsakas av subaraknoidalblödning. Denna typ av stroke drabbar främst personer kring 50 år. Högt blodtryck är en riskfaktor men ökar också risken för nya blödningar efter en stroke.
Högt blodtryck är en riskfaktor för stroke och TIA
Siffror kan ibland vara opersonliga men de målar ofta upp en tydlig bild. Här kommer lite data från Riksstroke för 2020 om vilka riskfaktorer som stroke- och TIA-patienter hade.
TIA-patienter
- 60 procent hade högt blodtryck.
- 21 procent hade förmaksflimmer.
- 18 procent hade diabetes.
- 10 procent var rökare.
Stroke-patienter
- 64 procent hade högt blodtryck.
- 29 procent hade förmaksflimmer.
- 23 procent hade diabetes.
- 14 procent var rökare.
Fler kvinnor behandlads mot högt blodtryck eller har förmaksflimmer medan diabetes och rökning är vanligare hos männen.
Förebyggande åtgärder är viktigt för alla
Förebyggande åtgärder mot högt blodtryck har stora vinster för alla. Det sparar personligt lidande för individen och resurser inom sjukvården. Åtgärderna kan vara saker som ändrade levnadsvanor – sluta med tobaksprodukter, äta hälsosamt samt motionera. Är blodtrycket allvarligt kan medicinering bli aktuellt. Åtgärdernas mål är först och främst ett hälsosamt blodtryck för att minska risken för stroke, TIA och andra allvarliga hjärt- och kärlsjukdomar.
Bra att mäta blodtrycket hemma
Normalt mäts blodtrycket på sjukhuset eller vårdcentralen av en läkare eller sjuksköterska. Det gör att blodtrycket mäts när du är sjuk eller har besvär. Vad är ditt ”friska” blodtryck? 2018 kom nya rekommendationer. Nu läggs större vikt på att mäta blodtrycket hemma. Moderna blodtrycksmätare är billiga, tillförlitliga och lättanvända. Genom att mäta hemma regelbundet får du veta hur din blodtryckshälsa faktiskt är. Andra fördelar är att du slipper åka till vårdcentralen och att du kan mäta blodtrycket under liknande förhållanden varje gång. Vilket ger bättre och mer pålitliga mätvärden. Men mäter du blodtrycket regelbundet kan du upptäcka ett stigande blodtryck tidigt. Och behandlas ditt höga blodtryck minskar risken för stroke, TIA och åskknallshuvudvärk.
Se vårt utbud av kliniskt validerade blodtrycksmätare för hemmabruk här.