I augusti 2018 publicerades nya riktlinjer kring hantering av arteriell hypertoni, högt blodtryck, av European Society of Cardiology (ESC) och European Society of Hypertension (ESH). ESC och ESH organiserar nationella forsknings- och intresseorganisationer och främjar samarbete kring hjärt-kärlsjukdomar. Svensk förening för hypertoni, stroke och vaskulär medicin, hypertoni.org, är till exempel medlem i ESH och är en del i det nätverk av forskare som tillsammans sammanställt denna rapport.
Stillasittande håller på att bli en folksjukdom med en rad följdsjukdomar. Kroppen är byggd för att röra på sig och när du sitter stilla för mycket finns risken att du mår sämre och i värsta fall blir sjuk. Hälsoproblemen som kommer med en stillasittande livsstil kan till exempel vara övervikt med följdsjukdomar som diabetes, olika typer av cancer och så kan du få högt blodtryck. Högt blodtryck kan i sin tur orsaka hjärtinfarkt och stroke. Mycket står på spel när vi sätter oss ner.
Hjälper vardagsmotion mot högt blodtryck?
Svaret är ett enkelt ja. Det finns många studier som visar att vardagsmotion kan motverka de hälsorisker stillasittandet utsätter oss för. Men räcker det med att ta trapporna istället för hissen och att gå till butiken istället för att ta bilen? Enkelt uttryckt står vinsterna i proportion till investeringen. Ju mer du rör på dig desto större effekt.
All rörelse är bra för hälsa och blodtryck
Att du rör på dig är alltid bra. Till och med städning har positiva hälsoeffekter eftersom du är uppe och rör på dig. Att ta trapporna är bra för till exempel benstyrka och balans. Bara att du ställer dig upp några gånger i timmen och sträcker på dig har positiva hälsoeffekter. Tyvärr går det inte att kompensera en hel dags stillasittande med ett superhårt träningspass på kvällen. Kroppen är som sagt byggd för kontinuerlig rörelse och vardagsmotion är bra mot högt blodtryck.
Börja med vardagsmotion idag
Är du inte van att träna är det bra att du börjar lätt men gör det redan idag. Vardagsmotion är saker som att till exempel promenera till butiken, ta trapporna och att försöka stå upp så mycket som möjligt. Detta kallas lågintensiv aktivitet och bör vara en del i alla människors liv. Nästa nivå är måttlig fysisk aktivitet. Det kan röra sig om raska promenader, dans eller motionssimning. Nivån kan beskrivas som ansträngande men du kan prata under aktiviteten. Sista nivån är intensiv fysisk aktivitet och det är allt som är pulshöjande och gör att du blir svettig.
Men även när du ägnar dig åt måttlig eller intensiv fysisk aktivitet, det vill säga att du tränar, ska du fortsätta med vardagsmotionen. I en studie från Karolinska Institutet såg forskarna att vardagsmotionen hade större positiva effekter än väntat, inte bara mot högt blodtryck, och att stillasittande inte är bra för hälsan generellt.
Siffrorna i studien talar ett tydligt språk
Studien som publicerades i tidskriften Clinical Epidemiology 2018 tittade på fysisk aktivitet hos 1 200 personer och hur det påverkade bland annat hjärt–kärlsjukdomar. Forskarna fann att genom att ersätta en halvtimmes stillasittande om dagen med vardagsmotion minskar risken att dö i hjärt–kärlsjukdomar med 24 procent. 10 minuters måttlig eller intensiv aktivitet om dagen minskade risken med 38 procent och 30 minuter måttlig till intensiv aktivitet minskade risken för hjärt- kärlsjukdomar med hela 77 procent.
Har du högt blodtryck?
De flesta som har högt blodtryck lider inte av det och är helt ovetande om sitt tillstånd. Ett obehandlat högt blodtryck är på längre sikt mycket allvarligt. Det enda sättet att veta är att mäta. Om du är orolig för ditt blodtryck kan du alltid boka en tid på vårdcentralen för en mätning eller så kan du göra det själv hemma. Idag finns det pålitliga blodtrycksmätare för hemmabruk. Genom att regelbundet mäta hemma får du en mycket bättre uppfattning om ditt blodtryck än vid enstaka mätningar på vårdcentralen. Du har ansvar för din egen hälsa och blodtrycket är en viktig del i det, så börja med vardagsmotion idag och motverka högt blodtryck – och förbättra samtidigt din hälsa.
Läs mer om våra blodtrycksmätare.