Högt blodtryck hos unga vuxna: En oroande trend
Högt blodtryck har länge betraktats som ett problem som främst drabbar äldre. Men nu visar forskning att allt fler unga vuxna får diagnosen hypertoni. Faktum är att andelen unga vuxna med högt blodtryck har fördubblats på tjugo år. Varför sker denna utveckling, och vad kan du göra åt det?

Allt fler unga drabbas
Många unga tänker att högt blodtryck bara drabbar äldre. Men faktum är att fler unga vuxna än någonsin tidigare får diagnosen hypertoni. Enligt en rapport från Hjärt-Lungfonden har andelen 16–29-åringar som rapporterar högt blodtryck ökat från 2,7 procent år 2004 till 5,5 procent år 2024. Även i åldersgruppen 30–44 år syns en kraftig ökning – från 5,1 procent till 9,6 procent under samma period. Samtidigt har totalt 38 procent av Sveriges vuxna befolkning högt blodtryck.
Varför ökar högt blodtryck bland unga?
Den största anledningen är att vi rör oss mindre och äter mer ohälsosamt. Det säger Mattias Brunström, läkare och forskare vid Umeå universitet. Han menar att det här är ett samhällsproblem som inte bara kan lösas i sjukvården. För lite fysisk aktivitet, för mycket stillasittande, ohälsosam mat och stress gör att fler unga nu lever med ett blodtryck som ligger över gränsvärdet.
En positiv aspekt är dock att den ökade statistiken delvis kan förklaras av att vården blivit bättre på att upptäcka högt blodtryck hos unga. Trots det är hypertoni fortfarande underdiagnostiserat och underbehandlat i alla åldrar.
Men jag känner mig ju frisk! Kan jag ändå ha högt blodtryck?
Ja, det kan du. Det luriga med högt blodtryck är att det ofta inte märks alls. Men även om du mår bra idag kan ett förhöjt blodtryck på sikt leda till hjärtinfarkt, stroke och njurskador. Faktum är att forskning visar att högt blodtryck redan i sena tonåren kan öka risken för hjärt-kärlsjukdomar senare i livet.
Så vad kan du göra?
Det bästa du kan göra är att förebygga högt blodtryck genom små förändringar i vardagen:
- Håll koll på vikten – övervikt ökar risken för högt blodtryck.
- Rör på dig mer – du behöver inte springa maraton, men daglig rörelse gör stor skillnad.
- Minska saltet – för mycket salt i maten kan få blodtrycket att skjuta i höjden.
- Drick mindre alkohol – alkohol påverkar blodtrycket negativt.
- Hitta sätt att hantera stress – kronisk stress kan påverka ditt blodtryck mer än du tror.
- Sluta röka och snusa – nikotin påverkar blodkärlen och höjer blodtrycket.
- Välj mer frukt och grönt – en vegetarisk diet minskar risken för högt blodtryck
Mät ditt blodtryck även om du är ung
Att mäta blodtrycket är viktigt oavsett ålder. Högt blodtryck ger sällan tydliga symtom vilket innebär att du kan ha ett förhöjt värde utan att märka det. Det enda sättet att upptäcka högt blodtryck är genom regelbundna kontroller och det kan du enkelt göra hemma.
Dagens blodtrycksmätare för hemmabruk är både tillförlitliga och enkla att använda. Dessutom slipper du åka till vårdcentralen och kan mäta blodtrycket under liknande förhållanden varje gång. Det ger mer pålitliga resultat och en tydligare bild av din hälsa.
Genom att mäta blodtrycket regelbundet kan du upptäcka en ökning i tid vilket kan vara livsviktigt. Många tror att högt blodtryck främst drabbar äldre men allt fler unga vuxna får idag diagnosen.
Att hålla koll på ditt blodtryck och göra små förändringar i din livsstil kan minska risken för framtida hälsoproblem. Börja ta hand om din hjärthälsa redan idag för ett friskare liv imorgon.