52 procent av Sveriges vuxna befolkning lider av övervikt eller fetma. Siffran kommer från Folkhälsomyndigheten och myndigheten ser hur andelen överviktiga i Sverige ökar från år till år. Men vad är definitionen på övervikt, vad innebär det för din hälsa och vad kan du göra?
Övervikt och fetma är ett allt större hälsoproblem i Sverige. Men det är också ett stort problem för den drabbade individen. Många som lider av övervikt och fetma upplever stigma och att de har en sämre livskvalitet.
Vad är övervikt och fetma?
Generellt används BMI-skalan för att klassa vuxna människors vikt. Ett BMI mellan 25 och 30 anses av sjukvården vara övervikt och ett BMI över 30 klassas som fetma. 1,3 miljoner vuxna och 80 000 barn i Sverige lider idag av fetma, en siffra som ständigt ökar.
Redan vid BMI 27 ökar riskerna kraftigt
Övervikt innebär att du väger mer än du mår bra av. Vid ett BMI mellan 25 och 27 har du en ökad risk för sjukdomar och ohälsa. Från ett BMI på 27 och över ökar riskerna betydligt för sjukdomar som högt blodtryck, förhöjda blodfetter och diabetes typ 2. Högt blodtryck ökar risken för stroke och hjärtinfarkt.
Stigmatisering av överviktiga
Personer som lider av övervikt och fetma är en stigmatiserad grupp. Många upplever att de får ett fördomsfullt bemötande och nedlåtande kommentarer. Det kan leda till låg självkänsla samt skuld- och skamkänslor. I vissa fall kan det till och med leda till depression.
Lika vård för alla
Tidigare har övervikt och fetma setts som ett självförvållat tillstånd. Men det har nu ändrats och fetma klassas som en kronisk sjukdom. Det ger personer med ett BMI över 30 samma rätt till sjukvård som personer med andra sjukdomar.
”Barn och vuxna med obesitas behöver tas om hand på ett strukturerat sätt genom hela vårdkedjan, från diagnostik och utredning till behandling och uppföljning. Tidig utredning och behandling är viktigt för att minska risken för ohälsa, inte minst för barn. Behandlingen blir ofta framgångsrikare i lägre åldrar och vid mindre svår sjukdom.” ur Socialstyrelsens riktlinjer 2022.
Hitta hälsosamma vanor som fungerar för dig
Ett första steg för att motverka övervikt och fetma är att se över levnadsvanor som kost och fysisk aktivitet. Bäst är att ändra sina vanor innan BMI kryper upp till ohälsosamma nivåer. Men som tur är så är det aldrig för sent att börja leva hälsosamt. Så börja med att se över vad du äter och hur aktiv du är. Gör en förändring i taget så att din nya livsstil blir hållbar.
Hälsosamma matvanor
Försök skapa hälsosamma matvanor som passar dig i din vardag. Ät på regelbundna tider. Ät frukost, lunch, middag och ett litet mellanmål ifall du blir allt för hungrig. Ett litet mellanmål är en frukt eller liknande för att hålla en jämn blodsockernivå. Undvik framför allt småätande och saker som innehåller mycket socker. Laga din egen mat så att du vet vad den innehåller och hur stora portionerna är. Läs på om hälsosamma dieter på seriösa sidor som 1177.se och livsmedelsverket.se. Låt dig inte förföras av kvällspressens fagra löften om snabba resultat utan ansträngning.
Börja med fysisk aktivitet
Börja inte träna, börja med fysisk aktivitet. Lider du av övervikt eller fetma är träning ofta avskräckande. Men börja med fysisk aktivitet utifrån dina förutsättningar. Promenader och simning är bra exempel på fysisk aktivitet de flesta kan göra. Var aktiv minst 30 minuter varje dag. Prata med din läkare eller en fysioterapeut så får du hjälp att hitta aktiviteter och övningar som passar dig.
Fysisk aktivitet är inte ett botemedel för övervikt och fetma. Maten är det viktigaste verktyget. Men rör du regelbundet på dig minskar risken för sjukdomar mycket mer än om du inte rör dig.
Hitta motivationen i vågen
Självklart är det inte roligt att kliva upp på vågen och se höga siffror. Men många tycker att det är motiverande att se vikten minska när de lägger om sina vanor. Men bli inte uppgiven om viktnedgången stannar upp eller till och med vänder. Se vad du gör och hur det påverkar din vikt. Med en smart våg som mäter kroppsammansättningen kan du se förhållandet mellan muskler och fett och vilket BMI du har. Viktiga hälsodata som berättar mer än bara din vikt i kilo.
Vi har smarta vågar som mäter kroppsfett, visceralt fett, muskelmassa och beräknar BMI. Information för dig som är, eller är i riskzonen för, övervikt och fetma. Ta ansvar för din hälsa idag.