Att graviditet innebär stora påfrestningar på kroppen är ingen nyhet. Men att det är påfrestande för hjärta och blodkärl tänker inte alla på. Under en graviditet ökar blodmängden med en liter och hjärtat pumpar ut upp till 40 procent mer blod per minut. Även pulsen ökar normalt med cirka 10 procent. Det är därför inte konstigt att du kan få högt blodtryck när du är gravid. Högt blodtryck kan även vara en del i det som kallas för havandeskapsförgiftning. Det är helt enkelt viktigt att du håller koll på ditt blodtryck under graviditeten.
I augusti 2018 publicerades nya riktlinjer kring hantering av arteriell hypertoni, högt blodtryck, av European Society of Cardiology (ESC) och European Society of Hypertension (ESH). ESC och ESH organiserar nationella forsknings- och intresseorganisationer och främjar samarbete kring hjärt-kärlsjukdomar. Svensk förening för hypertoni, stroke och vaskulär medicin, hypertoni.org, är till exempel medlem i ESH och är en del i det nätverk av forskare som tillsammans sammanställt denna rapport.
De nya riktlinjerna syftar till att utvärdera och uppdatera rekommendationerna kring behandling av högt blodtryck. Det är en omfattande rapport som tar upp allt från definitioner av högt blodtryck till rekommendationer av behandling.
En del i riktlinjerna som skiljer sig från tidigare rekommendationen är att i större utsträckning mäta blodtrycket hemma istället för på sjukhus eller vårdcentral.
Fördelar med att mäta blodtrycket hemma
En stor fördel med att låta personer mäta blodtrycket hemma är att det möjliggör blodtrycksmätning utan att vitrockshypertoni påverkar mätvärdena. Vitrockshypertoni kallas den anspänning och stress som ett besök på sjukhus kan utgöra, vilket ökar blodtrycket. En annan fördel är att det enkelt kan göras systematiska mätningar under flera dagar eller ännu längre tid, vilket är intressant eftersom det dagliga blodtrycket kan variera. I rapporten listas orsaker till varför rekommendationen ändrats:
– Att mäta blodtrycket hemma motverkar vitrockshypertoni.
– Det finns pålitliga och billiga blodtrycksmätare allmänt tillgängliga.
– Patientens ökade engagemang i sin blodtrycksmätning.
– Mätningar kan enkelt upprepas under längre perioder för att bedöma den dagliga blodtrycksvariationen.
Att mäta blodtrycket hemma ska inte ses som en ersättning av blodtrycksmätning på sjukhus eller vårdcentral. Det är ett komplement för att ge läkare och patienten bättre förståelse och överblick över blodtrycket.
Rekommendationer för mätning av blodtryck hemma
ESC och ESH rekommenderar att mäta blodtrycket i minst tre dagar och helst sju dagar i följd före ett läkarbesök. De rekommenderar också att du gör mätningar på morgonen och på kvällen. Men det är inte bara i samband med läkarbesök som blodtrycksmätningar är viktiga. Det är helt naturligt att blodtrycket stiger med åldern och det är därför viktigt för alla att följa sitt blodtryck över tid för att upptäcka eventuella förändringar. Vidare finner rapporten att det finns appar som erbjuder stöd till patienten i form av påminnelse att göra blodtrycksmätning och som är ett smidigt sätt att lagra data i en digital blodtrycksdagbok, vilket gör det lättare att få överblick.
Högt blodtryck är en osynlig riskfaktor
Rapporten avslutar med att konstatera att högt blodtryck ofta är asymtomatiskt, det vill säga utan tydliga symtom. På grund av att högt blodtryck ofta är svårt att upptäcka utan regelbunden mätning kallas den för en ”tyst mördare” i rapporten. Rekommendationen från ESC och ESH är nu att alla vuxna mäter sitt blodtryck minst var femte år, så kallad screening. Med ökad ålder, höga mätvärden från screening eller riskfaktorer bör mätningarna ske tätare och då är blodtrycksmätning i hemmet ett bra verktyg för att tidigt diagnostisera ett förhöjt blodtryck.
Läs mer om våra blodtrycksmätare.